Hamas optimističan
37

Pregovori o prekidu vatre u Gazi: Neizvjesno da li će se postići trajno ili privremeno rješenje

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Kairu su intenzivirani napori da se postigne dogovor o prekidu vatre u Gazi. Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williams Burns također je otputovao u Kairo kako bi pomogao u posredovanju.

Hamas je ranije rekao da njegova delegacija na pregovore odlazi u "pozitivnom duhu" komentarišući najnoviji prijedlog primirja.

"Odlučni smo da osiguramo sporazum na način koji ispunjava zahtjeve Palestinaca", navodi se.

Hamasovi pregovarači vratili su se u egipatsku prijestolnicu kako bi nastavili dugotrajne pregovore, uz posredovanje Egipta i Katara, koji bi privremeno zaustavili izraelsku ofanzivu u Gazi u zamjenu za oslobađanje zarobljenika.

Čini se da je glavno pitanje da li će sporazum o prekidu vatre biti trajan ili privremen.

Hamas inzistira da se bilo kojim sporazumom konkretno obavezuje na okončanje rata, ali Izrael na to nerado pristaje.

Smatra se da formulacija o kojoj se raspravlja uključuje 40-dnevnu pauzu u borbama dok se oslobađaju zarobljenici i oslobađanje određenog broja palestinskih zatvorenika koji se drže u izraelskim zatvorima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu više puta je kazao da će izvršiti nove vojne kopnene operacije u gradu Rafah na jugu Gaze, čak i ako se postigne dogovor.

Izraelski mediji objavili su danas da je njegov stav ostao isti uprkos posljednjoj rundi pregovora.

Ali Sjedinjene Američke Države (SAD) oklijevaju podržati novu ofanzivu koja bi mogla uzrokovati značajne civilne žrtve.

Procjenjuje se da se 1,4 miliona ljudi sklonilo u Rafah nakon što su pobjegli od borbi u sjevernim i centralnim područjima Pojasa.

Do sada su pregovori o prekidu vatre nastavljeni mjesecima bez pomaka. Od kraja novembra prošle godine nije bilo pauze u borbama, niti oslobađanja zarobljenika.