Treću godinu zaredom
37

BIHAMK organizuje takmičenje "Najbolji mladi vozač" za 2024. godinu, prijavite se

BIHAMK-ov "Najbolji mladi vozač"
BIHAMK-ov "Najbolji mladi vozač"
Bosanskohercegovački auto-moto klub, kao eksluzivni nosilac licence auto-sportskih takmičenja i punopravni član Međunarodne automobilističke federacije (FIA), treću godinu zaredom organizuje takmičenje ''Najbolji mladi vozač'' u Bosni i Hercegovini.

Takmičenje ''Najbolji mladi vozač'' namijenjeno je mladim vozačima od 18 do 26 godina koji imaju položen vozački ispit B kategorije i zavidne vozačke sposobnosti.

Cilj takmičenja je podizanje svijesti o sigurnosti na cestama među mladim vozačima i prenošenje poruke da i mladi vozači mogu voziti odgovorno i sigurno. Na taj način mladi mogu biti dobar primjer svojim vršnjacima, ali i odraslima. Pored toga cilj takmičenja je da se mladi međusobno upoznaju, druže, kao i da aktivno budu uključeni u projekte vezane za sigurnost u cestovnom saobraćaju.

U prethodne dvije godine na takmičenje se prijavilo preko 6.000 mladih vozača i vozačica koji su prošli kvalifikacioni dio, a najbolji od njih su se plasirali i na finalno (praktično) takmičenje. Pobjednici finalnih takmičenja su ostvarili učešće na dva Internacionalna takmičenja održana u Madridu (2022.) i Beču (2023.).

Sa posebnim ponosom ističu da je mladi vozač iz Konjica Elmedin Ćibo prošle godine u Beču osvojio drugo mjesto i tako postao drugi najbolji mladi vozač Evrope. Ovim je pokazano i da Bosna i Hercegovina ima mlade vozače koji voze odgovorno, spretno i sigurno.

Elmedin Ćibo prošle godine je bio drugi najbolji mladi vozač Evrope
Elmedin Ćibo prošle godine je bio drugi najbolji mladi vozač Evrope

Na ovogodišnje takmičenje mogu se prijaviti osobe rođene u periodu od 1998. do 2006. godine, klikom OVDJE.

Prvi kvalifikacioni krug realizuje se u periodu od 26. marta do 9. aprila, a sve detalje u vezi takmičenja možete pronaći na sljedećem linku.

Kvalifikacioni test će sadržavati 20 pitanja, gdje će biti ponuđeni odgovori, od kojih će jedan ili više (što je naznačeno u pitanju) biti tačan. Vrijeme rješavanja testa je ograničeno na 10 minuta. Svaki takmičar će imati pravo pristupa testu samo jedan put. Prilikom bodovanja u obzir će se uzimati broj tačnih odgovora i vrijeme provedeno za rješavanje testa.

U drugi krug kvalifikacionog takmičenja plasirati će se 100 najboljih kandidata iz prvog kruga, koji su imali najveći broj tačnih odgovora i najkraće provedeno vrijeme za rješavanje testa. Svi kandidati koji se plasiraju u 100 najboljih iz prvog kruga kvalifikacionog takmičenja će dobiti obavijest o vremenu održavanja drugog kruga kvalifikacionog online takmičenja.

Četrdeset najboljih kandidata iz drugog dijela kvalifikacionog takmičenja će se plasirati na polufinalno praktično takmičenje iz vožnje, a 15 najboljih na finalno državno takmičenje koje će se održati u Sarajevu.

Dva najbolja takmičara sa državnog prvenstva će se plasirati na Internacionalno takmičenje za najboljeg mladog vozača, pod pokroviteljstvom FIA-e, koje će se održati od 4. do 6. oktobra 2024. godine u Nivelles (Belgija).

Pogledajte kako je izgledalo prošlogodišnje finalno takmičenje održano Sarajevu u videozapisu u nastavku:

Nagrade na državnom finalnom takmičenje:

  1. mjesto – 2.000 KM
  2. mjesto – 1.500 KM
  3. mjesto – 1.000 KM

Pored nagrada za najbolje plasirane, BIHAMK će za sve takmičare koji se plasiraju na državno finalno takmičenje obezbijediti prigodne poklone, Classic članski paket BIHAMK-a za pomoć na cesti, te svima platiti putne troškove i hranu i piće na dan takmičenja.

Prijavite se, i sretno svima.