Ekonomski udar
0

Amerikanci žele da se do 2030. godine ruski prihodi od nafte prepolove

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Washington ima za cilj prepoloviti prihode Rusije od nafte i plina do kraja ovog desetljeća, rekao je za Financial Times Geoffrey Pyatt, pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse.

Zapadne sankcije na rusku naftu stupile su na snagu 5. decembra 2022. Međunarodna agencija za energiju prognozirala je da bi njen izvoz nafte i plina mogao pasti "najmanje 40-50 posto do 2030." ako se održe zapadne sankcije na rusku energetsku industriju, rekao je FT.

"To je nešto čega ćemo se morati pridržavati godinama koje dolaze sve dok ukrajinski sukob traje. Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo da se to ostvari Cilj ovih sankcija je promijeniti ponašanje Rusije", rekao je Pyatt.

Pridržavanje sankcija protiv Rusije ima goleme geopolitičke implikacije u smislu sposobnosti Rusije da koristi svoju energiju kao stratešku imovinu primijetio je Pyatt.

U decmebru 2022. Evropska unija prestala je primati rusku naftu isporučenu morem, dok su zemlje G7, Australija i EU uvele ograničenje cijene za nju, postavljajući gornju granicu od 60 dolara po barelu. Zabranjena je isporuka ili osiguranje skuplje nafte.