Ostvaruje snove
160

Na putu prema crnom pojasu: Bećir Karišik pomjera granice i učestvuje na Sarajevskom maratonu

N. M.
Bećir Karišik je godinama sanjao da se aktivno bavi karateom, ali celebralna paraliza sa kojom je rođen predstavljala je, činilo se, nepremostivu prepreku na tom putu.

Nakon što je godinama sa strane posmatrao prezentacije Karate kluba Satori u svojoj školi, u septembru 2023. godine, kada su ga pozvali da im se pridruži kao asistent trenerima, skupio je hrabrost i odlučio se aktivno uključiti.

Karate savez Bosne i Hercegovine je u novembru 2023. godine prilagodio svoj Pravilnik, omogućavajući osobama sa invaliditetom sticanje zvanja u karateu, od žutog do crnog pojasa. Bećir je s oduševljenjem dočekao ovu vijest, jer su mu se time otvorila vrata da ostvari svoje snove.

Već je savladao tehniku potrebnu za polaganje žutog pojasa i s nestrpljenjem očekuje zakazivanje ispita. Osim toga, planira uskoro odlazak na seminar za pomoćnog sudiju u karateu, gdje će, nakon što savlada teoretski dio, imati priliku da praktično primjeni svoje znanje.

Fond Sami Čamdžić, u duhu svoje misije podrške mladima u ostvarivanju snova osigurao je sredstva u iznosu od 595,30 KM za kupovinu sportske opreme potrebne Bećiru. Međutim, da bi Bećir mogao u potpunosti da se posveti svom putu ka crnom pojasu, neophodna su mu bila i adekvatna sportska kolica za osobe sa invaliditetom, čija je cijena iznosila 4.800 KM koja mu je Fond, zahvaljujući vama, također osigurao.

“Kada se Bećir pridružio klubu, ja kao jedan od trenera nisam imao ni znanja ni iskustva u radu sa osobama sa invaliditetom. Kako je vrijeme prolazilo učili smo jednu po jednu ručnu tehniku i koristili određene rekvizite (gume za rastezanje, bugarsku vreću). Međutim, tek kada je Bećir dobio nova aktivna, sportska kolica počeli smo raditi poligon, brzu vožnju, i prelaziti duže distance. Prije dolaska Bećira u naš klub, o inkluziji kroz sport smo znali kroz seminare i literaturu, a zahvaljujući Bećiru inkluzija je sada sastavni dio rada našeg kluba”, kaže Vehid Selimbegović, trener u Karate klubu Satori i dodaje:

“Na kraju treninga, kada svi stanemo onako izmoreni u jednu vrstu i kada Bećir svojom pištaljkom, koja mu je stalno oko vrata, da znak da je kraj treninga znam da smo imali dobar, kvalitetan i kompletan trening.”

Međutim, Bećir nastavlja da nas oduševljava. Odlučio je da se prijavi na Sarajevski maraton koji će se održati 12. maja 2024. godine.

“Zahvalan sam Fondu Sami Čamdzić, Pomozi. ba, i Karate klubu Satori što su mi kroz nabavku novih aktivnih sportskih kolica dali priliku za sticanja zvanja u karateu, zatim da radim sa djecom i prenosim im svoje znanje i iskustvo, kao i što sada mogu da pomjeram vlastite granice kroz učešće na maratonima", rekao je Karišik.

Bećir je odlučio da pređene kilometre na Sarajevskom maratonu proda i novac pokloni Fondu Sami Čamdžić koji postoji pod okriljem Udruženja Pomozi.ba. Ukoliko želite podržati Bećira i Fond Sami Čamdžić, kuite Bećirove kilometre i uplatite svoj doprinos na jedan od računa koje možete vidjeti na stranici Pomozi.ba uz naznaku “Trčim za Samija.”

Kroz Fond Sami Čamdžić, naš dječak Sami nastavlja da inspiriše i podržava mlade ljude poput Bećira, pokazujući nam kako svaka donacija, velika ili mala, pruža priliku za neku životnu prekretnicu. Posjetite www.samicamdzic.ba