Oduzeli im bodove
14

Jedan od najtrofejnijih klubova regiona "zaratio" sa savezom, navijači najavili proteste

H. H.
Mariborčani su oštro reagovali na presudu (Foto: NK Maribor)
Mariborčani su oštro reagovali na presudu (Foto: NK Maribor)
FK Sarajevo je prethodnih dana u fokusu sportske javnosti u regionu nakon što su otvoreno objavili "rat" Nogometnom savezu BiH, a i u Sloveniji se tamošnji najtrofejniji klub Maribor našao na ratnoj nozi sa Savezom.

Iako je prošlo više od mjesec dana od navijačkog incidenta na utakmici Mure i Maribora, repovi će se podvlačiti još dugo.

Nogometni savez Slovenije izrekao je strogu kaznu Mariboru i zatvorio Ljudski vrt na četiri domaće utakmice, a Mura je za zelenim stolom pobijedila rezultatom 3:0. Osim toga, popularne Ljubičice su morale da plate još 25.000 eura u kasu NHS-a. Žalba Maribora na kaznu bila je neuspješna , a razlog je bio banalan ili birokratski. Pritužbu je navodno potpisao neko ko za to nije imao prava.

Mariborčani su oštro reagovali na presudu i nazvali neosnovanim tvrdnje da Matjaž Kirbiš nije ovlašten kao pravni zastupnik kluba. Sada je klub otišao korak dalje. Ljubičice ovih dana organizuju protestni miting kojim će navijači upozoriti na nepravde koje, po njihovom mišljenju, klubu nanosi Nogometni savez Slovenije. Događaj će se održati uoči meča sa Radomljom, koji će se naravno odigrati pred praznim tribinama, piše slovenski Sport Klub.

"Oduzeli su nam bodove. Zatvorili su nam tribine. Ali i dalje ćemo biti zajedno. Prvi miting, jug, Ljudski vrt. U petak, od 16:00 sati pa nadalje. Mi smo Maribor!" najavili su Maks Barišič, Lan Vidmar, Sven Šoštarič Karić, Ažbe Jug i Martin Milec u video koji je Maribor objavio na društvenim mrežama.

Maribor je 16 puta bio prvak Slovenije, osvojio je devet Kupova i četiri Superkupa Slovenije, a tri puta je igrao grupnu fazu Lige prvaka.

Tabela: