Imaju niz pitanja
140

Sarajevska SDA pita stranke Trojke: "Do kada ćete nas vozati?"

A. Ku.
Faruk Kapidžić, predsjednik KO SDA Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faruk Kapidžić, predsjednik KO SDA Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što su se jučer razni nivoi vlasti odazvali pozivu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) te se provozali u novim sarajevskim tramvajima uslijedila je reakcija KO SDA Sarajevo.
Iz KO SDA Sarajevo ističu da su u, kako navode, jučerašnjem spektaklu učestvovale delegacije Vlade KS, Vlade FBiH, državni ministar saobraćaja i komunikacija Edin Forto.

Kažu da su ministri i direktori Sarajevom kružili u radno vrijeme, a resorni ministar Forto u danu kada je ugašen signal javnog servisa Federalne TV.

Zatim su uputili niz pitanja strankama Trojke (SDP, NiP i NS).

"U ime građana Kantona Sarajevo, sve njih želimo pitati: Je li projekat nabavke novih tramvaja započet u vrijeme kada je dužnost ministra saobraćaja u Kantonu Sarajevo obnašao Adi Kalem, iz SDA? Zašto u svojoj neskromnoj i hvalisavoj kampanji izbjegavate tu činjenicu? Zašto nabavka, isporuka i testna faza traju ovako dugo? Godinama? Jesu li tramvaji kupljeni od novca poreskih obveznika u Kantonu Sarajevo, ili ih je nabavio lično ministar Adnan Šteta, pa se svako mjesec dana pred kamerama voza ulicama Sarajeva", pitaju iz SDA.

Dalje pitaju zašto ugovori o kupovini tramvaja nisu dostupni javnosti i kako javni poslovi, javne nabavke, utrošak javnog novca, mogu biti tajni.