Nastavak sage
175

Trojka za krizu između javnih servisa okrivila SDA: "Zašto su dopuštali nelegalno poslovanje FTV-a?"

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnici SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde u zajedničkom saopćenju osvrnuli su se na aktuelnu krizu između BHRT-a i Federalne televizije te su za cjelokupnu situaciju okrivili i Stranku demokratske akcije (SDA).
U saopćenju za javnost, iz Trojke su napomenuli kako FTV posluje bez Upravnog odbora.

"Jedino je brzina zaborava SDA zvaničnika veća od brzine propadanja institucija koje su bile pod njihovom vlašću. Podsjećamo ih da FTV posluje bez Upravnog odbora a da je upravljačkim strukturama, kao i direktoru, mandat istekao prije deset godina. Zašto je SDA dopuštala nelegalno poslovanje FTV-a koje je tu kuću dovelo u trenutno stanje? Zato što je u upravljačkoj anarhiji konstruirala svoje neformalne kanale vladanja i FTV usmjeravala u pravcu vlastite promocije a ne informisanja građana", naveli su.

Poručili su kako će takav sistem biti promijenjen.

"To će biti promijenjeno ma koliko SDA bila glasna s neosnovanim optužbama na račun Trojke. Gašenje programa FTV-a je, međutim, nešto što je izvan politike, tj. produkt je njihovog međusobnog odnosa s BHRT-om. Naravno, ne slažemo se s prekidom emitovanja programa FTV-a, ali i BHRT vode ljudi koje je imenovala SDA. No, to će biti vrlo skoro riješeno. Ipak, dugoročno rješenje je u imenovanju upravljačkih struktura u FTV-u čime ćemo ne zarobiti nego osloboditi FTV od nezakonitog poslovanja i upravljačkih struktura iz sjene koje su u službi politike", zaključili su.

Podsjetimo, rukovodstvo BHRT-a je jutros prekinulo produkciju i emitiranje programa RTV Federacije BiH čime su ispunili obećanje koje je najavljeno dan ranije.

Kako su naveli, gašenje usluga produciranja i emitiranja prgorama rezultat je neizmirenih dugova FTV-a prema BHRT-u za usluge koje sežu od decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine.

Dugovanja su dostigla iznos od 1.590.971,69 KM, dok je dug BHRT-a prema RTV Federacije BiH na isti dan bio 364.511,50 KM.

Odluka o prekidu usluga privremeno se neće primjenjivati na proizvodnju Dnevnika i vijesti Radija i Televizije, kao ni na uslugu preuzimanja pošte za RTV Federaciju BiH, koja će biti odgovornost Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Povodom ove odluke reagovao je i Poslovodni odbor RTV FBiH te su najavili krivične prijave protiv članove uprave BHRT-a.