Pojedincima i entitetima
94

Vijeće EU produžilo okvir restriktivnih mjera zbog situacije u BiH do marta 2026.

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vijeće Evropske Unije odlučilo je danas produžiti okvir restriktivnih mjera s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini za još dvije godine, do 31. marta 2026. godine.

Evropska unija će stoga zadržati svoju sposobnost da nametne ciljane restriktivne mjere pojedincima ili entitetima koji narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni identitet Bosne i Hercegovine, navodi se na stranici Evropskog vijeća.

Restriktivne mjere mogu se uvesti i protiv onih koji ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju u zemlji ili potkopavaju Dejtonski/Pariški opći okvirni sporazum za mir.

Restriktivne mjere u okviru ovog okvira sastoje se od zamrzavanja imovine, zabrane stavljanja sredstava na raspolaganje i zabrane putovanja u EU za fizička lica.

Podsjećamo, Evropsko vijeće je na sjednici 21. marta usvojilo historijsku odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom čime je naša zemlja ušla u novu fazu evropskih integracija.

Nakon višesatne rasprave i brojnih razmimoilaženja u stavovima među državama članicama, ali i nedoumica danima pred zasjedanje, Evropsko vijeće je usvojilo odluku kojom se zapravo odobrava preporuka Evropske komisije o početku pregovora.