Iščekujući rezoluciju
7

Ambasada SAD-a u Podgorici: State Department ne posreduje u predaji amandmana na rezoluciju

I. Sa.
Podgorica (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Podgorica (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
State Department je vidio nezvanični draft predloženih amandmana Crne Gore na Nacrt rezolucije o Srebrenici, ali ne posreduje u njima, poručeno je iz Ambasade SAD-a u Podgorici.
Ovaj odgovor se odnosio na pitanje da li je Vlada Crne Gore podnijela amandmane preko SAD-a, te na koji način i ko u ime SAD-a učestvuje u konsultacijama o amandmanima.

Napomenimo kako su crnogorski mediji objavili da crnogorska vlada planira da preda dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici, zbog "postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu preko SAD-a i Njemačke".

"Njemačka i Ruanda su predlagači Rezolucije i mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi sa njenim statusom", rekli su iz Ambasade SAD za Vijesti.me.

Također su naveli da nemaju informacije o pregovorima o Nacrtu rezolucije u Srebrenici.

Ranije je rečeno da će Crna Gora podržati rezoluciju, ali neće biti kosponzor.

Prvi amandman iz Crne Gore glasi da "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini", a drugi da se "potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Podsjetimo i da je svih 57 članica Organizacije islamskih zemalja na samitu u Gambiji podržalo deklaraciju u kojoj se poziva na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Deklaracijom se izražava podrška proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, naglašavajući važnost međunarodne zajednice da spriječi ponavljanje sličnih zločina.