Potvrdio Spajić
0

Rezolucija o Srebrenici se nije našla na današnjoj sjednici crnogorske vlade

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik crnogorske vlade Milojko Spajić rekao je da na današnjoj sjednici nisu raspravljali o prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Nema potrebe za raspravom", rekao je Spajić na pitanje TV Vijesti zašto se ta tema nije našla na dnevnom redu te je dodao:

"Bićete upoznati kad bude".

Podsjetimo da je on rekao kako će Crna Gora glasati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) za rezoluciju o Srebrenici i dodao da će predati dva amandmana na rezoluciju u kojima stoji da je krivnja za genocid individualna.

Spajić je istaknuo kako na temelju predloženih amandmana niko ne može reći da Crna Gora osuđuje srpski narod, Srbiju ili Republiku Srpsku.

"Srbi u Crnoj Gori čine značajan postotak našeg stanovništva i to nikada ne smijemo zanemariti. Za nas Srbi nisu i ne mogu biti genocidan narod. To i ne postoji. Nijedan narod nije genocidan", napisao je Spajić na društvenoj mreži X.

Rezolucija kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, počinjen u julu 1995., u maju bi se trebala naći na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Rezolucija poziva da se 11. juli uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.