Demonstracija sile
72

Putin progovorio o vježbama upotrebe nuklearnog oružja: To je planski rad

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da nema ništa neobično u planiranoj vojnoj vježbi koja uključuje obuku u korištenju taktičkog nuklearnog oružja.
Moskva je u ponedjeljak objavila planove za manevre u južnoj Rusiji.

"Pripreme za vojnu vježbu već su počele, a u njoj će učestvovati i Bjelorusija. Nije ništa neobično, to je planski rad. To je trening", kazao je Putin.

U saopćenju od ponedjeljka, rusko Ministarstvo odbrane povezalo je manevre s "provokativnim izjavama i prijetnjama nekih zapadnih dužnosnika protiv Ruske Federacije".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno je potvrdio svoju izjavu iz februara da ne isključuje slanje vojske u Ukrajinu. Prema njegovim riječima, to bi se pitanje "legitimno" postavilo ako Rusija probije liniju fronta, a Kijev zatraži takvu pomoć.

Putin je rekao da će u jednom od dijelova vojne vježbe učestvovati i Bjelorusija. Moskva je prošle godine premjestila dio svog taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruski teritorij.

Takve vježbe "organizujemo redovno", rekao je ruski predsjednik. "Ovaj put se održavaju u tri faze. U drugoj će se našim zajedničkim akcijama pridružiti bjeloruski kolege", objasnio je.

Rusija i SAD najveće su svjetske nuklearne sile koje posjeduju većinu od 12.100 nuklearnih bojevih glava kojima raspolažu. Kina ima treći najveći nuklearni arsenal, a slijede je Francuska i Britanija.

Taktičko nuklearno oružje dizajnirano je za napad na neprijateljske jedinice i uništavanje njihovog oružja na bojnom polju. U usporedbi sa strateškim nuklearnim oružjem, koje je u stanju uništiti čitave gradove, ono ima relativno mali domet i manju učinkovitost.