Klix.ba u Torinu
53

Revolucija među kamionima: Iveco i Nikola predstavili potpuno električni šleper

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Početkom ovog mjeseca imali smo priliku u Torinu prisustvovati veoma važnom događaju u svijetu privrednih vozila i kamiona. Iveco kao jedna od najvažnijih marki tog segmenta ozvaničila je spajanje sa kompanijom Nikola, a odmah smo vidjeli i prvi proizvod tog braka. Potpuno električni kamion koji će sasvim sigurno pokrenuti pravu revoluciju.

IVECO, FPT Industrial i Nikola Corporation predstavili su brojim zvanicama među kojima je bio i novinar portala Klix.ba opseg i planove sporazuma o zajedničkom ulaganju i saradnji kako bi se ubrzala transformacija industrije prema emisijskoj neutralnosti klase 8 teških teretnih vozila u Sjevernoj Americi i Evropi i to usvajanjem tehnologije gorivih ćelija. Ovaj veliki i opsežni plan predstavljen je već tri mjeseca nakon najave kompanije CNH Industrial o strateškom partnerstvu s kompanijom Nikola. U tom partnerstvu CNH se posebno fokusirao na svoju marku IVECO za teretna vozila i odjel za pogonske jedinice FPT Industrial.

Velika konferencija i prezentacija poslužila je da predstavi mogućnosti iskorištavanja partnerske stručnosti za uspješno konstruisanje i plasiranje na tržište teških teretnih vozila sa nultom emisijom, te ujedno tako poremetiti cijelu industriju novim poslovnim modelom.

Ovo veliko partnerstvo uključuje stvaranje evropskog zajedničkog ulaganja za razvoj i distribuciju kamiona koji koriste hidrogenske gorive ćelije i električne kamione sa baterijama namijenjenih evropskom tržištu.

Kompanija Nikola će pružiti svoju stručnost i napredne tehnologije sa gorivim ćelijama, kao i svoj zanimljiv poslovni model koji predviđa najnižu stopu leasinga u industriji. IVECO će zajedno sa FPT Industrialom doprinijeti njihovoj inženjerskoj i proizvodnoj ekspertizi za industrijalizaciju električnih kamiona sa gorivim ćelijama i baterijama.

Hubertus M. Mühlhauser, izvršni direktor kompanije CNH Industrial prilikom svečane promocije spoja ovih kompanija i Nikola TRE kamiona izjavio je: "Sve veći fokus na prepoznavanju činjenica kako je potrebno radikalno smanjenje automobilskih emisija pokreće našu industriju da brzo traži napredna tehnološka rješenja. Ovo zajedničko ulaganje s Nikolom svjedoči tehničkoj ekspertizi oba partnera, što će rezultirati opipljivim ekološkim koristima za evropske prevoznike na dugim relacijama."

Nakon što su zvaničnici kompanija predstavili vrlo ambiciozne planove konferencija je poprimila oblik prave sajamske prezentacije. Iz plavog laserskog svjetla i dima pred prisutnima pojavio se futuristički dizajniran i potpuno električni kamion Nikola TRE. Naime, IVECO, FPT Industrial i Nikola započeli su razvoj prvog kamiona pod okriljem njihove zajedničke kompanije.

Električni kamion sa baterijama Nikola TRE je zasnovan na novoj IVECO S-WAY platformi integriše Nikola tehnologiju koja je posebno razvijena za kamione, kao i posebne sisteme kontrole i infotainmenta. Za sada je predstavljen prototip koji am je pokazao sve svoje napredne mogućnosti i ideje koje IVECO i Nikola imaju za ovaj kamion. Očekuje se da će testiranje potpuno funkcionalne verzije započeti sredinom 2020. godine, a evropsko javno predstavljanje planirano je za izložbu komercijalnih vozila IAA 2020. Jasno, podršku za prodaju i servisiranje Nikola TRE kamiona pružat će IVECO-ova široka prodajno-servisna mreža.

Niz zvučnih imena koji su uključeni u ovaj projekat impresivnih razmjera se nastavlja. Naime, integraciju Nikola dizajna u IVECO S-WAY zajednički su proveli Nikola i slavni dizajnerski studio u svom glavnom centru u Moncalieriju, Torino.

Električni Nikola TRE za regionalni transport sa nultom emisijom

Nikola TRE koji nam je predstavljen na ovom "eventu" je prototip Nikola TRE 4x2 kamiona za regionalne vožnje, sa dometom do 400 km i vrlo uvjerljivim performansama koje su jednake ili bolje u odnosu na dizelski kamion ekvivalentne snage i veličine.

Produkcijski model ovog kamiona će imati modularni sistem baterija ukupnog kapaciteta do 720 kWh, a koji se može prilagoditi različitim potrebama kupaca. Električni pogonski motor isporučit će neprekidnu snagu od 480 kW uz maksimalni okretni moment od čak 1.800 Nm.

Nikola TRE će također biti dostupan u verzijama s dvije i tri osovine, a nosivost će se kretati od 18 do 26 tona.

Nova generacija infotainment i navigacijskih sistema

Nikola TRE predstavlja i novi sistem za zabavu koji se zasniva na zasebnom Nikola operativnom sistemu koji integriše funkcije zabave i navigacije, kao i kontrole za većinu funkcionalnosti vozila. Karakteristike sistema uključuju klimatsku kontrolu, podešavanje ogledala, podešavanje visine ogibljenja, sistem kamera za 360 stepeni, navigaciju, Bluetooth audio sistem, sveobuhvatna podešavanja vozila i administrativnu dijagnostiku vozila.

Vozilo koristi Bluetooth tehnologiju niske energije da bi se stvorila sigurna vezu između vozila i vozačevog mobilnog uređaja, stvarajući istinskio handsfree iskustvo. Ovo omogućava i otključavanje pametnog sistema za ulazak bez ključa kada se vozač samo približi vozilu. Sistem čak može prilagoditi podešavanja poput visine ovjesa i temperature u kabini prema željama vozača.

Prelazni period do električnih teretnih vozila na gorive ćelije

IVECO, FPT Industrial i Nikola prihvatili su modularni pristup u razvoju svoje električne ponude za evropsko tržište koja je jedinstvena u industriji. Tako će tehnologija gorivih ćelija biti osnova za razvoj platforme i baterija, što je ključno za mogućnost da se Nikola TRE baterijsko električno vozilo (BEV) može pretvoriti u vozilo sa tehnologijom gorivih ćelija. S ovim pristupom IVECO i Nikola u mogućnosti su da uvedu obje tehnologije u roku od samo nekoliko godina, bez obzira da li je riječ o baterijskom BEV ili vozilu sa gorivim ćelijama FCEV.

Zahvaljujući ovoj strategiji Nikola TRE stiže u produkcijsoj verziji na sajmu privrednih vozila IAA 2020 i izložbi Nikola World 2020. Isporučivanje prvih primjeraka kupcima očekuje se 2021. godine, dok će FCEV verzija biti dostupna kupcima do 2023. godine.