Zapošljava 1.000 radnika
176

Otvoren pogon jedne od najvećih fabrika u BiH, nalazi se u Laktašima i proizvodi autodijelove

N. V.
Kompanija Mahle u Laktašima
Bosanskohercegovačka kompanija MAHLE Electric Drives Bosnia, koja je podružnica istoimenog njemačkog proizvođača autodijelova, otvorila je novu fabriku u Laktašima, vrijednu 20 miliona eura.

Ovu informaciju je saopćila Vlada RS-a, a na otvaranju fabrike je bio i dio vrha tog entiteta, kao i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Kako navode iz vlade, plan kompanije je da poveća ukupan broj zaposlenih sa sadašnjih 600 na 1.000 radnika.

MAHLE već ima jednu fabriku autodijelova u Laktašima, a sada su otvorili novu koja se prostire na 30.908 m2 unutrašnjeg i 37.600 m2 spoljašnjeg prostora. U ovu fabriku će premjestiti sve svoje proizvodne kapacitete.

U opisu posla ove firme stoji da proizvode komponente nastale postupkom presovanja, držače četkica, rotore, kalemove, statore i EPS motore.

Lokalna građevinska kompanija Baupartner je izgradila fabriku i ranije objavila videosnimak, pokazavši kako izgleda novi pogon.

"Naša posvećenost vrhunskom kvalitetu i efikasnosti došla je do izražaja kroz ovaj objekat na kojem smo radili sve od idejnog rješenja, glavnog projekta i na kraju Ključ u ruke", kazali su iz Baupartnera, firme koja je gradila odbjekat.