Nakon uvođenja sankcija
24

U Rusiju uvezeno više od hiljadu luksuznih automobila vrijednih stotine miliona dolara

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Najmanje 1.319 luksuznih automobila ukupne vrijednosti 229,6 miliona dolara uvezeno je u Rusiju nakon uvođenja sankcija SAD i EU, piše "Verstka", pozivajući se na povjerljive podatke Federalne carinske službe.

Sankcije koje zabranjuju izvoz luksuznih automobila u Rusiju objavljene su 15. marta 2022. godine. Odmah nakon toga, uvoz luksuznih stranih automobila u zemlju je opao: u preostalih devet i po mjeseci 2022. godine kroz rusku carinu prošlo je samo 378 automobila u vrijednosti od 100.000 dolara ili više.

Međutim, s početkom 2023. godine njihov broj se "oporavio" zbog paralelnog uvoza. Do sredine oktobra u Rusiju je već uvezen 941 luksuzni automobil. Ovo odgovara nivou ponude prije sankcija.

Najpopularniji skupi strani automobili bili su Land Rover (551 automobila nakon uvođenja sankcija), Mercedes-Benz (226 automobila) i Porsche (177 automobila).

Također, tokom 19 mjeseci ograničenja, uvezeno je najmanje 104 BMW-a, 99 Audija, 97 Toyota, devet Cadillac-a, sedam Rolls-Roycea, šest džipa i jedan Maserati.

Osim toga, u Rusiju su stigla najmanje 42 superautomobila: 32 Lamborghinija i deset Ferrarija. Najskuplji uvezeni automobil bio je Ferrari 812 Competizione za skoro 534 hiljade dolara.

Ukupno se 12 kompanija bavilo uvozom stranih automobila u vrijednosti većoj od 100 hiljada dolara. Automobili su uvezeni uglavnom preko posrednika u trećim zemljama. Najčešće su to bile kompanije iz Kirgistana, Turske, UAE i Bjelorusije.

U augustu je ruski predsjednik Vladimir Putin zahtijevao da zvaničnici pređu na domaće automobile. Prema njegovim riječima, automobili će biti "skromniji nego prije", ali u tome nema ništa loše.

"Naprotiv, čak je i dobro - sva ta divna birokratija mora da shvati da treba da težimo razvoju domaćih brendova, domaćih automobila", rekao je tada Putin.

Početkom novembra šef Čečenije Ramzan Kadirov kupio je automobile Mercedes i GMC za komandante republičkih snaga sigurnosti koji su se borili u Ukrajini.