Nutricionistica Keri Gans, autorica knjige "The Small Change Diet", je mišljenja kako su dva jaja dnevno sasvim pristojna količina.
Budući da je svačiji organizam drugačiji, kao i naše prehrambene navike, tako je potrebno uzeti u obzir i ostatak prehrane i vidjeti odakle dolazi ostatak zasićenih masnoća koje konzumiramo.
"Sasvim je u redu jesti dva jajeta dnevno, no ukoliko ih jedete sa mnogo maslaca ili sira, onda svakako obratite pažnju na to koliko kalorija i masnoća unosite u svoj organizam", kaže ova nutricionistica.
Ona napominje kako je jaje cjelovita namirnica i potrebno ga je konzumirati kao takvo, a ne odvajati bjelanjak i žumanjak.
"Postoje određeni nutrijenti u žumancetu koje nećete dobiti iz jajeta ukoliko pojedete samo bjelanjak. Svi vitamini topljivi u mastima se nalaze u žumancetu tako da, ukoliko ga izbacite, sa njim izbacujete masnoću, ali i sve ostale važne nutritivne materije", pojašnjava Gans.
Jedno veliko kokošije jaje ima u prosjeku 80 kalorija, pet grama masti, šest grama proteina i zanemarivu količinu ugljikohidrata, zbog čega su idealna namirnica za one koji svoju prehranu žele temeljiti na niskom unosu ugljikohdrata i pojačanom unosu masnoća i proteina, kao što je npr. ketogena dijeta.