Gastro
122

Recept za bosanski lonac na američkoj televiziji

Klix.ba
Lokalna televizija savezne američke države Vermont je emitovala emisiju "Culture in the Kitchen" u kojoj je glavna tema bila bosanska kuhinja, a pripremali su bosanski lonac.

Gost emisije je bio Barney Emnan Crnalić, vlasnik kafea "Mediterano" u hotelu Essex Junction. Crnalić je pomogao u pripremanju bosanskog lonca, te je sa gledaocima podijelio recept za ovo tradicionalno jelo koje se kuha u glinenom loncu.

"Stavite meso na dno lonca i sloj povrća po mesu. Dodajte vodu i složite povrće i meso koje je preostalo. Treba kuhati na laganoj vatri oko tri sata. Poslužiti s hljebom", preporuka je Barneya Emnana Crnalića, Bosanca sa američkom adresom.

Sastojci za bosanski lonac, prema njegovom receptu, su: 800 grana janjetine. 800 grama teletine, glavica kupusa, tri mrkve, dva velika paradajza, šest krompira, četiri crna luka, šest čehni bijelog luka, zelena paprika, patlidžan, feferoni, biber, sol, vegeta, maslinovo ulje i bijeli ocat i voda.

WCAX.COM Local Vermont News, Weather and Sports-