Nasuprot njima, mozak drugih ljudi reaguje tako da jedva registruje okus "nezdravih poslastica", tako da je tim ljudima znatno lakše odlučiti da ne jedu slatkiše.
Istraživači na Institutu za kliničku fiziologiju, u talijanskoj Pisi, proučavali su reakcije mozga kod ljudi koji su jeli čokoladu, prenosi Telegraph. Također, pratili su reakciju mozga i kada su im prikazivali fotografije na kojima su bile čokoladne torte. Tako su otkrili da ljudi različito reaguju na određene stimulanse.
"Primijetili smo smanjenu reakciju kod nekih ljudi te smo zaključili da oni manje uživaju u slatkišima. Neki pak trebaju više stimulansa da bi osjetili zadovoljstvo, dok kod nekih slatkiši jednostavno dovode do svojevrsne euforije i zadovoljstva", kazali su istraživači.
Prethodna istraživanja su pokazala da masna i slatka hrana može biti zarazna kao nikotin i heroin. Međutim, talijanski istraživači ističu da u hrani ne postoji nešto što stvara ovisnost.
"Ne postoji specifična tvar u hrani koja bi bila odgovorna za ovisnost kod većine ljudi. Stvar je u njihovoj percepciji", zaključili su istraživači.