Novo sjeme genetički modificiranog paradajza sadrži velike količine resveratrola. To je antioksidant kojeg ima u grožđu a pokazao se kao učinkovit u liječenju raka, srčanih oboljenja, Alzhajmerove bolesti, dijabetisa i nekih drugih bolesti. Naravno sve te tvrdnje treba još naučno dokazati jer postoje različita mišljenja o efektima resveratrola.
Naučnici koji su radili na razvoju sjemena paradajza ističu kako će genetički modificiran paradajz sadržavati reveratrola koliko ga ima u 50 boca crnog vina.
Na drugom genetički modificiranom sjemenu paradajza proizvedene su veće količine genistein jedinjenja koji se također može koristiti u liječenju raka dojke.
Cilj je da se na ekonomičan način iskoriste biljni sastojci na više različitih vrsta biljki, a paradajz je uzet za početak jer je njegova proizvodnja jeftina, ne zahtijeva mnogo pažnje a prinosi su relativno dobri.
Novo istraživanje objavljeno je u magazinu Nature Communications.