Bistrička stanica
31

U Sarajevu otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo" kao omaž kultnom filmu

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na Bistričkoj stanici u Sarajevu danas je otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo" posvećen kultnom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajdurina Šibe Krvavca.

Muzej će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, a već vlada veliko interesovanje iz gradova u regiji.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da ovaj muzej simbolizira vrijednosti grada Sarajeva te da joj je iznimno drago što se otvara na ovaj veoma značajan dan.

"Na ovaj poseban dan, 9. maj, kada obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, ispunjavamo obećanje koje smo dali našim građanima, a to je da ćemo u ovom prekrasnom biseru, nacionalnom spomeniku, Bistričkoj stanici imati i pravi muzej 'Valter brani Sarajevo'. Izuzetno sam zahvalna uvaženom gospodinu Jasminu Durakoviću i direktorici Gradskih muzeja Senki Ibrišimbegović što smo zajedno otvoril muzej 'Valter brani Sarajevo'", kazala je.

Ona je dodala da će ovakve institucije doprinijeti i razvoju turizma, kao jedne od najbrže rastućih privrednih grana.

"Ovo je jedan prekrasan omaž sjajnom filmu i još sjajnijem čovjeku Šibi Krvavcu koji je napravio mnogo toga na šta Sarajevo i BiH mogu biti ponosni. Očekujemo da će ovaj muzej privući veliki broj kako naši građana tako i turista. Drago mi je kada u oblasti kulture možemo napraviti jedan iskorak, a sigurno će ovaj muzej biti dodatna vrijednost našem gradu", zaključila je gradonačelnica.

Muzej, kao projekat Sarajevskog filmskog centra, otvoren je 6. aprila 2019. godine u ulici Dženetica Čikma. Otvaranje ovog prvog muzeja filma u ovom dijelu Evrope izazvalo je veliko interesovanje javnosti, ali i turista u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu, posebno u Kini.

Na inicijativu gradonačelnika Sarajeva Benjamine Karića, lokacija muzeja premještena je u obnovljenu stanicu Bistrica, gdje su snimane neke od scena u filmu. Istovremeno, brigu o muzeju preuzela je javna ustanova "Muzeji grada", u partnerstvu sa Sarajevo Film centrom.

Preseljenjem na novu lokaciju otvorile su se mogućnosti za stvaranje dodatnih i novih muzejskih elemenata, na čemu se radilo proteklih šest mjeseci, a nastavit će se i nakon otvaranja muzeja. Jer, kako kažu pokretači muzeja, Walter je priča koja traje.

Film "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Šibe Krvavca je remek-djelo domaće kinematografije, ali i više od toga. Postao je jedan od zaštitnih znakova sarajevske antifašističke tradicije i ostavio ogroman uticaj na masovnu kulturu u BiH i regionu, dok je njegova popularnost u Kini gotovo nevjerovatan društveni fenomen.

Sama muzejska postavka nastala je rekonstrukcijom scena i drugih elemenata iz filma korištenjem scenografskih elemenata, voštanih figura reditelja i glavnih likova iz filma, kostima, rekvizita, pratećeg materijala i audio-vizuelnih tehnologija. Autor ideje i koncepta muzeja je filmski reditelj Jasmin Duraković, a na izložbi je radio veliki broj profesionalaca iz filmske i kreativne industrije Sarajeva i Bosne i Hercegovine.