U 94. godini
125

Preminuo Peter Higgs, slavni fizičar koji je uzdrmao svijet nauke teorijom o "božanskoj čestici"

V. K.
Peter Higgs (Foto: EPA-EFE)
Peter Higgs (Foto: EPA-EFE)
Britanski fizičar i dobitnik Nobelove nagrade Peter Higgs preminuo je u 94. godini, piše BBC.

Informacije o njegovoj smrti potvrdio je Univerzitet u Edinburghu, a Higgsa su opisali kao nadarenog naučnika čija su vizija i mašta obogatile znanje o svijetu koji nas okružuje.

Upravo je Peter Higgs čovjek koji stoji iza teorije o novoj subatomske čestice još 1964. godine, a koja je kasnije imenovana upravo po njemu - Higgsov bozon.

Njegova teorija bit će potvrđena tek 2012. godine kada su eksperimenti u istraživačkom centru CERN konačno dokazali postojanje čestice.

Godinu kasnije, Higgs je zbog ove teorije, zajedno s kolegom Francoisom Englertom dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Koliko je značajno bilo otkriće 2012. godine dokaz je i to da su naučnici ovu česticu proglasili "božanskom" jer bez nje ne bi bilo ni materije.

Postojanje Higgsovog bozona najviše je važno za kvantnu fiziku, a objašnjava kako je prilikom nastanka svemira naruše elektroslaba simetrija te da je zbog nje narušen veći broj subatomskih čestica koje imaju masu.

Njegova teorija sugerisala je postojanje nevidljivog polja sile i povezanih subatomskih čestica koje prožimaju sve stvari, djelujući tako da daju oblik zvijezdama, planetama pa čak i ljudima u teoriji kvantne fizike.

"Nikada nisam očekivao da će se ovo dogoditi u mom životu. Tražit ću od svoje porodice da stavi šampanjac u frižider da se ohladi", rekao je Higgs 2012. godine kada je njegova teorija i dokazana.