Prijetio vlasniku
11

Američki influenser osuđen na 14 godina zatvora zbog pokušaja nasilne krađe domene

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Instagram influenser osuđen je na 14 godina zatvora zbog osmišljavanja šeme kroz koju je nasilno prisiljavao stranca na odricanje od imena web domene koju je želio posjedovati, saopćilo je danas američko Ministarstvo pravde.

Influenser imena Rossi Lorathio Adams II, nadimka Polo, vodio je niz naloga na Instagramu i drugim platformama, poznat kao State Snaps, dok je pohađao fakultet na državnom univerzitetu u Iowi.

Računi kojima je Adams počeo upravljati 2015. godine, obično su uključivali sadržaje rizičnog i seksualno eksplicitnog ponašanja, često s djevojkama s fakulteta. Prema pisanju Washington Posta, jedan račun koji je Adams vodio na Instagramu imao je 1,5 miliona pratitelja.

Međutim, Adams je bio isfrustriran jer nije posjedovao domenu doitforstate.com, referencu na popularni hashtag #DoItForState koji je influenser često koristio na društvenim mrežama. Ovu domenu ustvari je posjedovao Ethan Deyo s kojim Adams nije imao prethodnu povezanost.

Adams je dvije godine pokušavao kupiti ime domene, ali na kraju nije uspio jer je Deyo nije želio prodati. U jednom trenutku Deyo je ponudio da proda ime Adamsu za 20.000 dolara, ali Adams je smatrao da je to previše novca. Umjesto da odustane od svoje potrage za posjedovanjem doitforstate.com, Adams se okrenuo zastrašivanju. Poslao je emoji pištolj jednom od Dejinih prijatelja putem poruke, a potom se u jednom trenutku pojavio na njegovim vratima vrata.

Na kraju, na ljeto 2017. godine, Adams se odlučio na više nasilnih zastrašivanja. Angažirao je svog rođaka da provali u Deyoin dom i zaprijeti mu da će mu oduzeti ime domene. Ova provala eskalirala je u pucnjavu u kojoj je Deyo pogođen u nogu, a njegov rođak zadobio je više rana u prsima. Oba muškarca su preživela.

Adamsov rođak također je osuđen na zatvorsku kaznu nakon što je priznao krivicu. Adams je uhapšen u aprilu ove godine, a ove sedmice je osuđen za počinjena djela.