Tokom ovog mjeseca
40

Britanski parlamentarni odbor za vanjsku politiku uskoro stiže u BiH

B. R.
Britanski parlament - Westminister (Foto: Shutterstock)
Britanski parlament - Westminister (Foto: Shutterstock)
Članovi Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Velike Britanije uskoro će posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Kako je najavio britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field, Bosnu i Hercegovinu će posjetiti do kraja ovog mjeseca. Istakao je da je ova posjeta dio povećanog vanjskopolitičkog angažmana njegove države.

Za ambasadora Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanju Filipovića ova posjeta je, kako je naveo, sjajna vijest. Prema njegovim riječima, britanske institucije su već pokazale veliki interes i razumijevanje za situaciju u Bosni i Hercegovini. Smatra da je sada vrijeme da poduzmu konkretne korake.

Field nije obznanio da li će svih 11 ili samo neki od članova spomenutog odbora posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Članovi su vladajući konzervativci Tom Tugendhat, Alicia Kearns, Andrew Rosindell, Henry Smith, Bob Seely i Royston Smith, opozicioni laburisti Hon Liam Byrne, Graham Stringer, Chris Byant i Neil Coyle te Stewart Malcom McDonald iz Škotske nacionalne stranke.

Parlamentarka Alicia Kearns je među najzaslužnijim za to što su britanski zakonodavci već nekoliko puta razmatrali političku krizu u Bosni i Hercegovini. Među onima je koji zagovaraju sankcionisanje onih koji su odgovorni za krizu. Upravo se od Velike Britanije, kao i od Njemačke očekuje da će poput Sjedinjenih Američkih Država izreći sankcije.

Velika Britanija je nedavno visokopozicioniranog u vojnim strukturama Stewarta Peacha imenovala za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Poručeno je da je to pokazatelj većeg angažmana ove zemlje na Zapadnom Balkanu. Peach je sredinom prošlog mjeseca posjetio Bosnu i Hercegovinu.