Šta je do sada poznato
45

Danas očekujemo ročišta na kojima će se saznati više o hapšenju osoba povezanih s Edinom Gačaninom

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Prije dva dana su uhapšene 23 osobe u Bosni i Hercegovini zbog potencijalne povezanosti s Edinom Gačaninom, narkobosom iz Dubaija, koji je nedavno uhapšen, a nakon kojeg polako pada i njegov "superkartel".
Akcija SIPA-e i MUP-a KS je u saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama provedena na desetinama lokacija u BiH, između ostalog u Sarajevu, Mostaru i Zenici, gdje je uhapšeno više osoba, a tokom julčerašnjeg dana ih je ispitao i tužilac.

Svi osim jednog su uhapšeni prekjučer do podne, što znači da tužilac prema zakonu treba donijeti odluku o tužilačkom zahtjevu do 12 sati danas, a nakon čega bi trebala uslijediti i ročišta, u zavisnosti od tužilačkog zahtjeva.

Oni, u odnosu na saznanja koja dobiju nakon ispitivanja i pretresa, mogu zatražiti pritvor za uhapšene, ali i mjere zabrane, kao i puštanje na slobodu. Ukoliko svih 23 puste bez ikakvog zahtjeva prema Sudu BiH, onda neće doći do ročišta, no takav scenarij se ne očekuje s obzirom na veliki broj uhapšenih i ozbiljnost policijske akcije.

Naime, Europol se jučer oglasio o posljednjim hapšenjima u prilično oštrom saopćenju, targetirajući uhapšene kao "uži krug" narkobosa Edina Gačanina, čiji "superkartel" je, kako kažu nastavio raditi i nakon što je on uhapšen i osuđen na sedam godina.

Međunarodne agencije su uz pomoć kriptovanih aplikacija Sky i Anom uspjeli raskrinkati kartel "Tito i Dino", međutim nastavljaju se suočavati s njima stoga su akcije provedene i u BiH. Ranije su u akciji SIPA-e uhapšeni Dženis Kadrić i Alem Hodović, za koje se vjeruje da su doveli do ostatka uhapšenih, što je na neki način naglasio Europol. Slično je prvi dan rekao i šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, koji je kazao kako su svjedočili oni koji su još ranije sklonjeni s policijskih predmeta zbog povezanosti s mafijom, ali je nejasno otkud mu ta informacija.

Imena svih uhapšenih nisu poznata, ali jesu inicijali i da među njima ima zvaničnika izabranih u policijske institucije, kao što je prvi čovjek FUP-a Vahidin Munjić. Osim njega, uhapšen je šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, kao i nekoliko policajaca specijalaca.

Jedan od prvih uhapšenih je biznismen Gordan Memija, kojem je prethodno pretresena kuća i firma i nema informacija o tome da je nešto pronađeno.