BiH
2

Filipović-Hadžiabdić: Stereotipi o ulogama žena i muškarci opasni po društvo

FENA
Samra Filipović-Hadžiabdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Samra Filipović-Hadžiabdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Žene se svaki dan bore za svoja prava kao i za to da ne bude samo 8. mart dan kada ćemo pokazati da su žene važne, kazala je Amra Bećirović iz Centra za pravnu pomoć ženama Zenice povodom tribine "Ljudska prava svim ženama u BiH: prema politici jednakih mogućnosti - izazovi i mogućnosti u pristupu pravdi" koja je održana danas u Sarajevu.

Organizatori tribine su Agencija za ravnopravnost spolova u BiH, Udruženje "Žene ženama", Udruženje "Žena Trnova" i Centar za pravnu pomoć ženama Zenice.

Bećirević je prezentirala Izvještaj o spolnom i rodno zasnovanom nasilju koji je rezultat monitoringa pravosuđa i krivičnih postupaka vođenih na 10 kantonalnih i općinskih sudova u periodu od 1. marta 2013. godine do 28. februara 2014. godine.

"Utvrdili smo da su u više od polovine monitorisanih predmeta žene bile žrtve nasilja u porodici", informirala je Bećirević, ističući da su "žene u BiH u zaista teškom položaju."

Međutim, naglasila je da sada imaju konkretan zagovarački alat tako da mogu apelovati na političke i društvene elite da utiču na donošenje konkretnijih i efikasnijih zakona.

Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić kazala je da BiH ima prilično dobar institucionalni mehanizam u oblasti ravnopravnosti polova, ali da je neophodno da se ti mehanizmi koriste na adekvatan način.

Podsjetila je da ravnopravnost polova podrazumijeva ukidanje diskriminacije koja je česta pojava u BiH i čitavom svijetu, jer jedino tako "dolazimo do ravnopravnog položaja i učešća i žena i muškaraca".

Također je podsjetila na posljedicu stereotipa u BiH po kojem je majka "svetinja", ali samo u privatnom okruženju, dok supruga nije te da je otac prisutan u javnom životu i sektoru.

Poručila je da je neophodno prevazilaziti te stereotipe jer su opasni za društvo, pojedince i porodice.