BiH
6

Izetbegović u Mostaru: Zločin je sakrivati posmrtne ostatke žrtava

Anadolija
Bakir Izetbegović (Foto: ICMP)
Bakir Izetbegović (Foto: ICMP)
Užasan je zločin sakrivati posmrtne ostatke žrtava, poručio je danas u Mostaru predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javlja Anadolija.

"Posebno želim istaknuti ulogu i angažman Međunarodne komisije za nestale osobe čiji su predstavnici uložili veliki trud i uspjeli okupiti šefove država regiona kako bismo zajednički preuzeli obaveze iz ovog strateškog dokumenta", pojasnio je Izetbegović.

Kako je kazao, postignuće BiH u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih osoba može poslužiti kao primjer za ostatak regije pa čak i u globalnim okvirima.

"Ljudi ove zemlje su prošli kroz teške patnje i stradnja, a posljedice i danas osjećamo", kazao je Izetbegović i dodao da se od 40.000 nestalih u regiji najveći broj odnosi na građane BiH.

Pojašnjava da je do sada u BiH pronađeno više od 24.000 posmrtnih ostataka, a identifikovano više od 22.000.

"Pozivam sve one koji imaju informaciju o nestalim osobama, o masovnim ili pojedinačnim grobnicama da sarađuju sa međunarodnim i domaćim institucijama. To je ljudski čin i dug prema žrtvama i njihovim porodicama koje decenijama tragaju za najmilijima", poručio je Izetbegović.

Kako je kazao, skrivanje nestalih je zločin.

"Porodice nestalih ne smijemo ostaviti same sve dok ne pronađemo i posljednju žrtvu. Odustati nećemo sve dok ima nade za pronalazak", poručio je Izetbegović.