BiH
1.5k

Krajina dala ultimatum Lipovači: Želimo ostavku do večeras

Klix.ba
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Blizu 3.000 nezadovoljnih građana Bihaća ponovo se okupilo danas na Gradskom trgu kako bi iskazali nezadovoljstvo i zatražili od Vlade USK da ostavku. Demonstranti su došli i do kuće premijera USK Hamdije Lipovače i pokušali je kamenovati, ali su ih policijaci i specijalci u tome spriječili i rastjerali ih.

Okupljanje je počelo oko 12:30 sati na Gradskom trgu odakle su krenuli ka Vladi USK gdje su ih dočekali policijski službenici. Demonstranti su uzvikivali "Lopovi" i "Hoćemo ostavke".

Kako javljaju bišćanski mediji, u Bihać pristiži i građani iz drugih gradova USK. Policijski službenici od ranih jutarnjih sati legitimišu građane, a zaplijenjen je i određeni broj molotovljevih koktela.

Građani traže od policije da se solidarišu s njima.

Veliki broj demonstranta potom je otišao prema kući premijera USK Hamdije Lipovače koji je, prema statusima na Facebook profilu, u Bihaću. On je nakon jučerašnjih protesta potvrdio je da neće podnijeti ostavku na mjesto kantonalnog premijera. Demonstranti su kamenovali policijski kordon koji se nalazio nedaleko od kuće premijera Lipovače. U sukobima je povrijeđeno nekoliko osoba, od kojih je jedan policajac, javlja Anadolija.

Nakon pola sata pripadnici specijalne jedinice uspjeli su rastjerati demonstrante, od kojih je jedan dio, prema navodima portala Biscani.net, otišao ispred zgrade MUP-a USK. Demonstranti su bili postavili kontejnere kojima su zatvorili ulicu ispred Gradske pivnice.

Nakon više od četiri sata demonstranti su pročitali svoje zahtjeve i uputili ultimatum premijeru da podnese ostavku do večeras ili će u suprotnom nastaviti s ovakvim protestima, te su se počeli razilaziti.

Grupa demonstranata, predvođena neformalnim vođom današnjih protesta Edinom Delićem zvanim Pixi u prostorijama Kantonalnog MUP-a pregovarala je sa šefom kabineta premijera USK-a Mahirom Midžićem o nastaloj situaciji, javila je Fena.

Dogovoreno je da se demonstranti raziđu, te da se u ponedjeljak, 10. februara, ponovno održi sastanak, kako bi iznijeli sve svoje zahtjeve, iako i dalje ne odustaju od traženja ostavke kompletne Vlade USK-a.

Protesti su okončani, a privedeno je nekoliko osoba.