Očekivale dozu ljudskosti
75

Majke Srebrenice o govoru Željke Cvijanović u UN-u: Njeno ime će biti uklesano na stub srama

A. Ku.
Munira Subašić (Foto: T. S./Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: T. S./Klix.ba)
Pet udruženja žrtava rata, među kojima i Majke Srebrenice, je reagovalo na govor članice Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović (SNSD) pred Vijećem sigurnosti UN-a.
U saopćenju koje potpisuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Žena Podrinja, UG Srebreničke majke i Žene Srebrenice istaknuto je razočaranje potezom Cvijanović od koje su očekivali da će, ako ništa drugo, stati uz majke.

"Koje licemjerstvo Željke Cvijanović, koji jad i bijeda od žene od koje biste očekivali u najmanju ruku da kao majka podrži majke. Umjesto podrške majkama Srebrenice, Željka Cvijanović pred Vijećem sigurnosti UN-a bavi se procedurama, kritikama i drugim apsurdnostima. Kako jedna majka može na tako mizeran način govoriti o procedurama bez imalo osjećaja prema žrtvama", navodi se u saopćenju.

Dodaju da je ovakav potez sraman, neljudski i izvan svih ljudskih normi.

"Rezolucija o genocidu u Srebrenici je civilizacijski čin, dok se protivljenje rezoluciji smatra nemoralnim i anticivilizacijskim. Rezolucija će biti usvojena, a na tridesetu godišnjicu genocida, u Potočarima bit će podignuta dva stuba. Stub časti i stub srama, a na ovom drugom bit će uklesano ime Željke Cvijanović", zaključuju.