BiH
3

Nakon nestanka Petra Matića: MVP izdao instrukcije Ambasadi BiH u Tripoliju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Povodom nestanka trojice inžinjera u Libiji, među kojima i jednog državljanina Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je izdalo instrukciju Ambasadi BiH u Tripoliju da učini sve neophodne napore kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Tripoliju je u stalnom kontaktu sa vlastima Libije, te Ambasadom Republike Italije u Tripoliju koja se aktivno uključila u cijeli slučaj s obzirom da su sva trojica radila za jednu italijansku kompaniju, uz istovremeni angažman Ambasade Bosne i Hercegovine u Rimu čije osoblje je u kontaktu sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije.

Prema zvaničnim informacijama, kontakt sa trojicom inžinjera jeste prekinut, ali se još uvijek ne mogu potvrditi informacije da se radi o kidnapovanju.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti a javnost će biti blagovremeno obaviještena o novim saznanjima, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.

Podsjetimo, bh. državljanin Petar Matić, Italijan Marco Vallisa i Makedonac Emilio Gafuri se vode kao nestali, a pretpostavlja se da je riječ o otmici.

Njihovo vozilo nađeno je ispred kuće u kojoj su živjeli i to s upaljenim motorom.