Besim Mehmedić
0

"Nisam usvojio nikakav Nacrt budžeta Kantona"

FENA
Besim Mehmedić
Besim Mehmedić
Nisam usvojio nikakav Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2010. nego sam dostavio zaključak u kojem stoji da je Vlada usvojila prijedloge i primjedbe premijera KS-a na dostavljeni radni materijal nacrta budžeta Kantona.

Ovo je kazao premijer Kantona Sarajevo (KS) Besim Mehmedić na pres-konferenciji koja je održana nakon sjednice Vlade, a kojoj nisu prisustvovali ministri iz SDA.

Na ovoj sjednici također je usvojen zaključak kojim se nalaže Kantonalnom ministarstvu finansija, kao ovlaštenom nosiocu pripreme i izrade, da Nacrt budžeta KS-a za 2010. dostavi danas do 16 sati, što je rok do kojeg je Kolegij Skupštine KS-a zadužio Vladu, ili da pismeno obavijesti Vladu o razlozima nedostavljanja istog.

Mehmedić je kazao da ga je jutros ministar obrazovanja i nauke KS-a Safet Kešo obavijestio da ministri iz SDA u Vladi KS-a neće prisustvovati ovoj sjednici.

Prijedlog nacrta budžeta koji je predložila Vlada KS-a s premijerom na čelu iznosi 676.051.700 KM.

Premijer se također osvrnuo na prijedlog koji je dao, a tiče se javne sjednice Vlade što ministri iz SDA nisu prihvatili.

"Sve što je urađeno u Nacrtu budžeta urađeno je u interesu građana. Zbog toga nemam šta da krijem. Želio sam da radim transparentno", kazao je premijer.

Također je kritizirao Ministarstvo kulture i sporta KS-a na čijem je čelu Emir Hadžihafizbegović, a koje je za vrhunski sport tražilo 1,6 miliona KM, a pri tome nije predvidjelo novac za Akademiju scenskih umjetnosti.

"Vrhunski sport je važan, ali u ovoj godini i FK 'Željezničar' i FK 'Sarajevo' mogu preživjeti sa 600.000 KM jer su nam mnogo važnije izgradnje škola, kao i izgradnja Ginekološko-akušerske klinike na Jezeru", pojasnio je Mehmedić.

Premijer je također komentirao izjavu ministara prostornog uređenja i okoliša u Vladi KS-a Abida Jusića koji je kazao da se Sarajevo godinama bori za izgradnju komunalne privrede te da ni oni s brda nisu mogli da to dovedu u pitanje pa neće ni premijer, aludirajući na veliko smanjenje budžeta za ovo ministarstvo.

"Neumjesno je od ministra da me poredi s agresorima. To je sve što imam da kažem", dodao je Mehmedić.

Na pitanje novinara da li će, ukoliko ministar finansija ne dostavi Nacrt budžeta, dovesti do smjene ministra finansija, Mehmedić je kazao da ne zna proceduru u ovakvim slučajevima.

"Ne želim ništa da predviđam dok ne budem imao sve potrebne informacije, a o smjeni ću govoriti kad za to bude vrijeme", rekao je.

U obrazloženju Nacrta budžeta također su izdvojena sredstva od 10 miliona KM za ispunjavanje prava boračke populacije. Na kraju je premijer kazao da su njegove primjedbe i prijedlozi bili u svrhu postizanja ne samo potrošačkog nego i razvojnog budžeta.