Jasne poruke
63

Parlament EU osudio secesionističku retoriku vrha RS-a i pozvao na sankcije Dodiku i ostalim visokim zvaničnicima

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su odluku Evropskog vijeća da se otvore pristupni pregovori sa BiH kada se ostvari neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo.

Evropski parlament u rezoluciji objavljenoj na svom sajtu ističe da sa nestrpljenjem očekuje izvještaj Evropske komisije o napretku koji se očekuje u značajnom nizu reformi, uključujući izbore u skladu sa odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurali principi jednakosti i nediskriminacije prema svih građanima i narodima, kao što je navedeno u Ustavu, i uz puno poštovanje svih odluka Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na BiH.

U tekstu se osuđuje ponovna pojava zapaljive retorike i secesionističkih zakona i politike rukovodstva Republike Srpske, uključujući proslavu neustavnog Dana Republike Srpske - 9. januara.

"Evropski parlament poziva članice i predstavnike međunarodne zajednice u BiH da unaprijede i podrže sprovođenje tih odluka, ponavlja se poziv za ciljane sankcije protiv destabilizujućih faktora unutar BiH, što se posebno odnosi na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te ostalih višerangiranih zvaničnika Republike Srpske i Srbije koji pružaju materijalnu i podršku secesionističkoj politici", ističe se u tekstu.

U rezoluciji o sprovođenju zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU u 2023. godini se pozivaju sve članice da "osiguraju da slične sankcije može usvojiti Evropsko vijeće i da ih uvedu bilateralno ili zajedno sa ostalim članicama, ukoliko njihovo usvajanje nije moguće u Vijeću".

Poslanici Evropskog parlamenta su pozdravili i sporazum o produženju mandata snaga EU u BiH, operaciju "Altea", do 2. novembra i podsjećaju da ta misija i dalje ima ključnu ulogu u sigurnosti i stabilnosti BiH.

Evropski parlament zatražio je od misije EU da aktivno radi na sprečavanju "nezakonitih parada i ostalih provokacija".