BiH
1

Radnici ArcelorMittala Zenica stupaju u štrajk

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sindikat radnika kompanije ArcelorMittal Zenica danas je u sjedištu kompanije održao konferenciju za novinare na kojima su najavili protestna okupljanja kojima žele izraziti nezadovoljstvo zbog statusa radnika u ovoj kompaniji.

Prva protestna okupljanja najavljena su već za 12. mart na platou ispred direkcije ArcelorMittal Zenica od 14 do 16 sati. Prema riječima predsjednika Sindikata radnika AMZ Zuhdije Kapetanovića, protestna okupljanja će se održavati svaki radni dan u istom vremenskom periodu.

"Okupljat ćemo se svaki dan do ispunjenja sindikalnih zahtjeva ili do dostavljanja pismenih garancija da će se naši zahtjevi ispuniti u skladu sa dogovorenom dinamikom", istakao je Kapetanović.

Radnici AMZ nezadovoljni su indolentnim odnosom uprave kompanije prema ranije delegiranim zahtjevima Sindikata, zatim dinamikom rješavanja brojnih problema u vezi kršenja odredbi radnog zakonodavstva, kolektivnih ugovora i socijalnog paketa iz ugovora o privatizaciji.

Sindikat je prema riječima Kapetanovića u 2013. godini održao 23 sastanka sa Upravom kompanije ArcelorMittal Zenica, ali kompanija nije ispunila njihove zahtjeve.

Zahtjevi Sindikata prema Upravi kompanije AMZ su: da se zaustavi smanjivanje broja izvršilaca, da se poštuje socijalni paket gdje kompanija mora osigurati određeni broj zaposlenika ovisno o obimu proizvodnje, obustavi praksa upućivanja zaposlenika na čekanje, zaustavi zloupotreba ugovora o radu, da se radnicima sa posebnim uslovima rada prizna beneficirani radni staž, zaustavi diskriminacija zaposlenika sa menadžerskim ugovorima, da se zaposlenicima invalidima II kategorije osiguraju radna mjesta u skladu sa njihovim sposobnostima, da se donese registar radnih mjesta sa posebnim uslovima rada, donese nova sistematizacija radnih mjesta, da se Sindikatu dostavi finansijski izvještaj iz 2013. godine kako bi formirali svoje argumente i potraživanja te da se isplati regres za korištenje godišnjeg odmora koji nije isplaćen četiri godine.

Iz kompanije ArcelorMittal Zenica su saopćili da vjeruju da postoji bolji način za rješavanje krize te da u potpunosti podržavaju mirne proteste radnika.

"Uprkos svim poteškoćama izazvanim globalnom ekonomskom krizom proteklih godina, kada je potražnja za čelikom širom Evrope bila znatno smanjena, kompanija ArcelorMittal Zenica ne samo da je uspjela preživjeti nego je nastavila ulagati u zaštitu na radu, ekologiju, proizvodnju i lokalnu zajednicu, te izvršavati sve svoje zakonske obaveze. Mi smo sigurni da Sindikat i naši uposlenici u potpunosti shvaćaju vitalnu važnost kompanije ArcelorMittal Zenica za lokalnu, regionalnu i nacionalnu ekonomiju, pogotovo u ovom vremenu socijalne neizvjesnosti. Stoga pozivamo Sindikat da nastavi raditi zajedno sa Upravom kompanije na izgradnji dugoročne i održive budućnosti proizvodnje čelika u Zenici, bez ometanja ovakvim protestima", poručili su iz kompanije ArcelorMittal Zenica.