Izabran predsjednik
52

Sporni unutarstranački izbori SDA u Brčkom, članovi stranke ukazali na neregularnosti

A. K.
Izborna skupština SDA Brčko distrikta
Izborna skupština SDA Brčko distrikta
Stranka demokratske akcije (SDA) provodi unutarstranačke izbore, a procedura je već završena u nekoliko bh. općina i gradova. Među njima je i Brčko distrikt u kojem su pojedini članovi već izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, nestatutarne procedure izbora predsjednika organizacije kojom su prekršeni zaključci Glavnog odbora stranke.
Na području Brčko distrikta danas je održana izborna skupština na kojoj je za predsjednika tamošnje SDA jednoglasno izabran Esed Kadrić. Međutim, svi članovi SDA nisu zadovoljni načinom provođenja izbora za koje kažu da su izvršeni nestatutarnom procedurom, uz grubo kršenje zaključaka Glavnog odbora ove stranke.

Članovi nekoliko mjesnih odbora u Brčko distriktu o svim neregularnostima javnost su upoznali noć prije izbora i proglašenja novog predsjednika.

Predsjednik mjesnog odbora SDA Brezovo polje Rasim Smajlović kazao je da postoji 20 žalbi tamošnjih ogranaka stranke koji su upućivani Izbornoj komisiji, međutim, one nisu uvažavane.

Kako je pojasnio, kršenja procedure ogledaju u tome što izbori nisu održani u jednom danu i terminu u svim mjesnim odborima, kako je to centrala stranke predvidjela, čime bi bila smanjena mogućnost manipulacije biračima i glasovima.

"Pri provođenju izbora u većini mjesnih ogranaka nije bila osigurana tajnost glasanja, što je prema izbornim pravilima SDA BiH propisano. Ovim pravilima je također propisano da se članstvo u mjesnim ograncima pismenim putem obavijesti o datumu i satnici održavanja izbora, a zaključkom Glavnog odbora SDA BiH je definisano da to bude sedam dana prije održavanja izbora u samom mjesnom ogranku. Mi smo svjedoci da u nekim mjesnim ograncima nije bilo obavještenja uopće, a u nekima su se postavljala sat vremena prije održavanja izbora", kazao je Smajlović.

Nezadovoljni članovi SDA u Brčkom (Foto: Screenshoot)
Nezadovoljni članovi SDA u Brčkom (Foto: Screenshoot)

On je iznio i tešku optužbu da su izbori fingirani te da ne predstavljaju pravi odraz volje čak ni malog broja birača koji su izašli na izbore natjerani raznim pritiscima.

"Birači su glasali na fotokopiranim, a ne na originalnim listićima, što dodatno potvrđuje da su izbori u SDA Brčko distrikta bili fingirani. Radi se o o grubom i otvorenom proceduralnom inžinjeringu trenutne klike na vlasti u SDA Brčko distrikta", tvrdi Smajlović.

On je naveo i to da članstvu brčanske SDA nije bilo omogućeno da predlože više kandidata za predsjednika tamošnjeg ogranka stranke, čime je duboko poljuljano njihovo povjerenje.

"To izaziva nezadovoljstvo u velikom broju članova, jer ne žele sudjelovati ni u provedbi državnih izbora, što dovodi u pitanje odliv velikog broja glasova. Riječ je o članovima koji u najgorem slučaju obezbjeđuju između 1.500 i 2.000 glasova SDA, a zbog poljuljanog povjerenja u SDA Brčko distrikta neće htjeti dati glasove nekome ko im je to povjerenje poljuljao te uskratio osnovna demokratska prava da biraju i da budu birani", istakao je Smajlović.

Izborna skupština SDA Brčko distrikta
Izborna skupština SDA Brčko distrikta

S druge strane, novoizabrani predsjednik SDA Brčko distrikta Esed Kadrić nakon imenovanja obećao je da će sve učiniti kako bi stranka u kojoj se nalazi vođenjem političkih procesa sačuvala multietičnost u Brčkom i održala ravnopravnost svih građana.

Naveo je i da će brčanska SDA donositi najispravnije odluke, utemeljene na etičkim principima i normama, ocijenivši izbornu skupštinu početkom izborne kampanje ove stranke za osvajanje ubjedljive pobjede i vlasti na predstojećim lokalnim izborima.