Istraga o slučaju u Sarajevu
0

Učenice na praksi u vrtiću natjerale dječaka i djevojčicu da se ljube u WC-u?

Piše: N. Jamaković
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Roditelji djevojčice koja pohađa vrtić Dječiji grad na Mojmilu u Sarajevu upoznali su sve nadležne o incidentu koji se dogodio u ovoj ustanovi u kojem je, kako tvrde, njihovo dijete doživjelo traumu.

U pismu djevojčicina majka navodi kako je doznala da je odgajateljica angažovala njenu djevojčicu da prati ostalu djecu u WC te da to traje mjesecima. Međutim, upravo je, kako se navodi u pismu, ta činjenica dovela do incidenta u kojem je dijete doživjelo traumu.

"Odgajateljica mi je jutros rekla da ona zbog velikog broja djece u grupi ne može voditi računa o njima prilikom odlaska u WC, te je za to angažovala moju djevojčicu, koja već mjesecima vodi svoje drugove i drugarice u WC kada oni to zažele", napisala je majka, dodajući kako je to saznala tek jutros te da ni slutila nije da je njeno dijete angažovano kao "ispomoć" odgajateljici.

Djeca su vrištala i plakala

A, onda je opisala i kako je došlo do nesvakidašnjeg incidenta. "Dakle, jučer je moje dijete ponovo bilo zamoljeno da odvede druga do toaleta i da ga sačeka u hodniku. Napominjem da je tom dječaku to bio prvi dan u vrtiću. Dok ga je čekala u hodniku prišle su joj tri učenice Srednje medicinske škole Jezero, koje u ovom vrtiću obavljaju praksu. Na silu su je uvukle u WC i tjerale da se ljubi sa svojim drugom. Djeca su počela vrištati i plakati. Uz to se, kasnije sam saznala, moje dijete treslo i 'bilo bijelo poput zida' (prema riječima vaspitačice)", napisala je djevojčicina majka.

Plač djece, navode roditelji, čula je vaspitačica koja je bila u sobi na drugom kraju hodnika.

"Nakon incidenta su moju kćerku i njenog druga odveli u sobu, dok su pomenute učenice odvedene u prostorije pedagoga, gdje su zanijekale svoje učešće u čitavom događaju. Međutim, moja kćerka, njen drug, kao i vaspitačica koja ih je doslovno spasila, su prepoznali djevojke i potvrdili sve što se dešavalo", stoji u pismu.

Majka ističe kako smatra svojom obavezom da o svemu upozna i sve ostale roditelje.

"Naša djeca borave u vrtićima jer mi mislimo da su tamo zaštićeni i sigurni, da se tamo o njima brinu odgovorne i školovane osobe te da se socijalizuju sa svojim vršnjacima. Nažalost, moj slučaj je dokaz da se unutar zidova vrtića dešavaju stvari o kojima niko od nas roditelja, sigurna sam, nikada nije ni razmišljao. Očekujem da će učenice medicinske škole biti sankcionisane na odgovarajući način", navela je ona.

Majka je istakla kako njena kćerka jutros nije bila vesela i nije se radovala odlasku u vrtić te da je otac morao otići ranije po nju jer je plakala.

"Pitam se ko treba odgovarati za to", navela je majka koja je najavila i da će podnijeti tužbu, odnosno da će ovaj slučaj dobiti svoj epilog na sudu.

U Srednjoj medicinskoj školi Jezero smo saznali da je sazvan sastanak kojem prisustvuju profesori, roditelji i učenice, kako bi se na pravi način ispitao cijeli slučaj. Iz škole nisu željeli iznositi više detalja prije nego sastanak, koji će biti nastavljen i sutra, ne bude završen, odnosno dok se ne utvrdi šta se tačno dogodilo.

Ishitrena reakcija

Direktorica JU Djeca Sarajeva, u čijem sastavu djeluje vrtić Dječiji grad, Mirjana Jovanović-Halilović, za Klix.ba je kazala da nikako nema namjeru zataškavati ovaj slučaj, već da stvari namjerava izvesti na čistac.

"Želim naglasiti da u ovom našem vrtiću učenici ove škole obavljaju praksu od 2009. godine i da nikada dosad nije bilo nikakvih problema. Ti učenici dolaze u naš vrtić na praksu, jer će to biti naši budući zaposlenici, tu oni uče svoj zanat. Budući da se radi o mladim osobama, potrebno je sve valjano ispitati i utvrditi okolnosti. Mi ne smijemo dozvoliti da ijedno dijete doživi bilo kakvu traumu u našim vrtićima i naša je osnovna uloga da ih zaštitimo. Napominjem da je ovdje riječ o starijoj odgojnoj grupi, odnosno djeci koja imaju šest godina i koja mogu samostalno ići u WC. Stoga i kažem da sve treba valjano ispitati. Ja sam zasad samo dobila pismo roditelja i nisam uspjela dobiti bilo kakve druge informacije o slučaju, ali to svakako namjeravam", kazala je direktorica za naš portal.

Ona je, također, dodala i kako je reakcija roditelja možda malo ishitrena. "U pismu je navedeno kako se upozoravaju svi roditelji, međutim ne treba to dizati na taj nivo. Mi ćemo provesti istragu o ovom slučaju koji se dogodio i možda je zaista preuranjeno ići u javnost sa takvim izjavama", rekla je Jovanović-Halilović.