Politički analitičari za Klix.ba
727

Vraćamo li se u '90-e nakon pobjeda SDA, HDZ-a i SDS-a

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U analizi Lokalnih izbora u BiH održanih jučer, politički analitičari se pitaju da li pobjede SDA, HDZ-a i SDS-a znače povratak u devedesete godine.

U prošlosedmičnom razgovoru za portal Klix.ba, profesor i politički analitičar Slavo Kukić najavio je kako će SDP biti najveći gubitnik ovih izbora, dok će SDA, SDS i HDZ ubilježiti veliki porast. Upravo to se i desilo. Ono čime je naš sagovornik iznenađen jeste izlaznost građana.

"To je fenomen koji zaslužuje pažnju. Kako stvari stoje, mi se vraćamo u vrijeme prvih višestranačkih izbora jer su na ovim Lokalnim izborima tri nacionalne političke opcije postale dominantne. Nakon uspjeha koji su zabilježili SDA, HDZ i SDS znači da smo ponovo u vremenu intenzivnog nacionalnog prebrojavanja i jedino se tim fenomenom može pojašnjavati ovako visoka stopa izlaznosti", kaže Kukić na početku razgovora za portal Klix.ba.

Lažni socijaldemokrati

Na sceni je, tvrdi Kukić, ponovo vrijeme nacionalne homogenizacije što, dugoročno gledano, nije dobar znak za BiH.

"Daj Bože da se varam. Bojim se da će period pred nama biti obilježen dezintegracijskim procesima i vremenom nacionalnih razgraničavanja", pojašnjava Kukić koji vjeruje kako je SDP na ovim izborima dobio približno 50 posto glasova u odnosu na prošle izbore.

Politički analitičar i pravnik iz Tuzle Ibrahim Prohić kaže kako je SDA apsolutni pobjednik ovih izbora.

"Oni su napravili trijumfalan rezultat. Moram reći da to nisam očekivao. Za SDA je razlaz sa SDP-om bio spas i da su ostali u koaliciji, mislim da ne bi imali ovakav rezultat. Apsolutni gubitnici su SDP i SNSD, koje ja kolokvijalno zovem lažnim socijaldemokratima, a ovo spominjem jer nam to daje odgovor na pitanje zašto su izgubili", kaže Prohić.

Oni su, tvrdi naš sagovornik, školski primjer dezavuiranja politike i njenog smisla.

"Najmanje turbulencije su se pokazale u hrvatskom korpusu. HDZ je potvrdio svoju neprikosnovenost u tom političkom, odnosno teritorijalnom prostoru. U RS-u su se desili trendovi koji su veoma važni za BiH. Ne zbog toga što je osporena moć Milorada Dodika, već i zbog toga što su se javili neki politički faktori koji u bliskoj prespektivi mogu promijeniti čitavu političku sliku u BiH. Mislim tu prije svega na izvanredan rezultat Dragana Čavića koji je jedan od tri najkompletnija političara u BiH", tvrdi Prohić.

SDA se više ne može istjerati iz vlasti

Nakon ovih lokalnih izbora, koji su pokazali novu distribuciju političke moći, ono što je SDP planirao to se više neće moći desiti, tvrdi naš sagovornik.

"Bez velikih turbulencija nije moguće istjerati SDA iz vlasti na nivou Federacije i BiH", kaže ovaj politički analitičar te dodaje kako su građani nakon ovih izbora poslali SDP-u i SNSD-u jasnu poruku.

"Postoji i jedna negativna stvar. Na ideološkoj i konceptualnoj ravni, BiH je ponovo vraćena korak unazad. Građanska opcija se više i ne spominje. Ponovo smo se vratili na matricu etničkog predstavljanja. To je ono što je retrogradno i što poništava neke pozitivne promjene koje su se desile na prošlim parlamentarnim izborima", pojašnjava Prohić.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže kako su građani BiH sve više zainteresirani za lokalna egzistencijalna pitanja. Ovu tvrdnju naš sagovornik pojašnjava velikim odzivom na jučerašnjim izborima.

"Mislim da je to tendencija koja nam nagovještava drugačiju paradigmu politike u BiH. Što se tiče konkretnih pobjednika i gubitnika, socijaldemokrati su u oba entiteta pokazali zavidan stepen bahatosti i građani su to kaznili", kaže Mujkić u razgovoru za portal Klix.ba.