Povezani s narko-kartelom
34

Predložen pritvor i mjere zabrane za uhapšene u akciji "Black Tie 2", oglasilo se i Tužilaštvo BiH

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor i mjere zabrane za osobe koje su lišene slobode u ovosedmičnoj akciji kodnog naziva "Black Tie 2".  
Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prema Sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za 18 osumnjičenih osoba, kao i mjera zabrane za pet osumnjičenih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene mjere su najvećim dijelom predložene kako bi se spriječilo ometanje istrage, prikrivanje dokaza i vršenje utjecaja na svjedoke ili saučesnike i omogućio nesmetan rad tužilaštvu sa partnerskim policijskim agencijama, kao i partnerskim institucijama iz inostranstva.

Prijedlog za pritvor i mjere zabrane upućen je Sudu BiH i očekuje se zakazivanje ročišta u Sudu BiH, na kojem će tužilac detaljno obrazložiti i sudu prezentirati pritvorske razloge, kao i argumente za određivanje pritvora i mjera zabrane.

Podsjetit ćemo, akcija kodnog naziva "Black Tie 2" provedena je s ciljem dokumentovanja krivičnog djela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom Pranje novca, krivičnog djela Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Zloupotreba ovlaštenja, Primanje dara ili drugog oblika koristi i krivičnog djela Odavanje tajnih podataka.

U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europol.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda Bosne i Hercegovine.

U okviru akcije uhapšen je sarajevski biznismen Gordan Memija te direktor FUP-a Vahidin Munjić, šef specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, među imenima uhapšenih našla se i influenserica Adna Helić te ostalih.