Tužilaštvo BiH
53

Zatražen pritvor za zvaničnike Munjića i Selmanovića, ali i biznismene Memiju i Smajlovića

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: T. S./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: T. S./Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine zatražilo pritvor za 18 osoba privedenih u policijskoj akciji "Black Tie 2" koja je ranije ove sedmice provedena u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.
Pritvor je zatražen za direktora Federalne uprave policije (FUP) Vahidina Munjića, šefa FUP-ove specijalne policije Mustafu Selmanovića, FUP-ove specijalce koji su prije nekoliko godina čuvali šefa kartela Edina Gačanina Tita, a riječ je o Adinu Ćatiću, Draženu Čoboviću, Emiru Druškiću i Senadu Kadiću.

Osim toga, pritvor je zatražen za sarajevskog biznismena Gordana Memiju, Adnana Smajlovića i Harisa Behrama.

Tužilaštvo je zatražilo pritvor kako bi se spriječilo ometanje istrage, prikrivanje dokaza i utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i to da bi se osigurao nesmetan rad tužilaštva, policijskih agencija i institucija iz inostranstva.

Tokom prvog ročišta, na kojem su izneseni detalji o pet uhapšenih osoba za koje nije zatražen pritvor (Boško Jerković, Ibro Miladin, Nedžad Suljević, Armin Alaomerović i Adna Helić), iznesene su i informacije o biznismenu Adnanu Smajloviću.

Tužilaštvo navodi da je on upravljao grupom za koju se sumnja da je od 2016. do 2021. godine u BiH, Emiratima, Nizozemskoj, Njemačkoj i drugim zemljama trgovala drogom, odnosno prala novac stečen od droge.