Sve veće razlike
54

Amerikanci blokirali isporuku dvije vrste preciznih bombi Izraelu, šalju političku poruku

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bidenova administracija zadržava isporuke dviju vrsta preciznih bombi koje je proizveo Boeing kako bi poslala političku poruku Izraelu, prema američkom dužnosniku i šest drugih ljudi koji su upoznati s raspravama, piše Politico.
Prema šest industrijskih i kongresnih izvora koji su upoznati s raspravama, SAD tek treba potpisati ugovor o prodaji Boeingove municije za direktan napad i municije i kompleta koji ih pretvaraju u pametno oružje i bombi malog promjera.

Iako Bidenova administracija nije službeno zanijekala potencijalnu prodaju, ona u biti poduzima radnje kroz neaktivnost, zadržavajući odobrenja i druge aspekte procesa prijenosa oružja, kako bi poslala poruku Izraelu, rekao je za Politico dužnosnik američke administracije upoznat s procesom. Službenik je, zajedno s ostalima, dobio anonimnost kako bi razgovarali o osjetljivim internim raspravama.

Čini se da je ovo prvi put da je američka administracija odgodila potencijalnu prodaju oružja za Izrael od početka rata sedmog oktobra. Predsjednik Joe Biden bio je pod pritiskom nekih u svojoj stranci da postavi uvjete za pomoć Izraelu nakon što je Izrael kampanja bombardiranja u Gazi počela je nanositi velike žrtve civilima, a nakon što je Izrael pogodio humanitarne konvoje koji su isporučivali pomoć enklavi.

Podsjećamo, preko vikenda je Axios prenio pozivajući se na vlastite izvore da je administracija Joe Bidena zaustavila isporuku američke municije za Izrael.

Administracija je u februaru zatražila od Izraela da pruži garancije da izraelske odbrambene snage u Gazi koriste oružje proizvedeno u SAD u skladu s međunarodnim pravom. Izrael je dao potpisano pismo uvjeravanja u martu.