Glasanje o rezoluciji
96

Generalna skupština UN-a mogla bi omogućiti Palestini de facto priznanje državnosti

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Očekuje se da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UNGA) unaprijediti status Palestine u UN-u, dodijelivši joj gotovo sva državna prava u okviru svog plenuma, osim prava glasa.

Očekuje se da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) podnesu rezoluciju, čiji je nacrt teksta vidio Jerusalem Post, u kojoj se poziva Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija da Palestini odobri status punopravnog članstva u UN-u.

U tekstu, koji će vjerovatno imati podršku većine, navodi se da je "Palestina kvalificirana za članstvo u Ujedinjenim nacijama u skladu s članom 4. Povelje i stoga bi trebala biti primljena u članstvo Ujedinjenih nacija."

Palestinske vlasti su se, preko UAE, obratile Generalnoj skupštini nakon što su Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca stavile veto na zahtjev za članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC). SAD su jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti sa pravom veta.

Rezolucija "preporučuje" da Vijeće sigurnosti "ponovo razmotri ovo pitanje", ali u suštini, njen tekst nastoji zaobići isključivu moć Vijeća sigurnosti da odredi članstvo u UN-u.

Na rezolucije Generalne skupštine UN-a, međutim, ne može se staviti veto, a Palestinska samouprava ima većinsku podršku u Generalnoj skupštini UN-a, gdje oko 140 članica već samostalno priznaje Palestinu kao državu.

Generalna skupština UN-a nema formalnu moć da Palestincima dodijeli članstvo u UN-u, ali im može pružiti de-fakto priznanje koje im omogućava da djeluju kao država unutar sistema UN-a.

Generalna skupština UN-a je 2012. godine glasala sa 138 glasova "za" dodjelu Palestini statusa države posmatrača. Ovaj potez im omogućava da učestvuju na forumima UN-a i potpišu mnoge njene statute i ugovore, uključujući Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.

Prema trenutnom nacrtu rezolucije, ovog petka, Generalna skupština bi Palestini dala pravo da djeluje u okviru svog plenuma kao država članica, dajući joj gotovo sve osim prava glasa, za šta bi bilo potrebno odobrenje Vijeća sigurnosti.

Rezolucija potvrđuje "pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje, uključujući pravo na njegovu nezavisnu državu Palestinu".

U praksi, Država Palestina bi mogla biti smještena među državama članicama i dobila bi široka prava da se obraća plenumu u svoje ime ili u ime grupa.

Palestinci bi mogli podnositi rezolucije, prijedloge i amndmane u svoje ime ili u ime grupa unutar sistema UN-a.

Ako rezolucija bude odobrena, Palestinci bi također mogli učestvovati na sastancima na visokom nivou i međunarodnim konferencijama, gdje bi imali pravo glasa.