Svijet
115

Njemačka: Tinejdžer iz Afganistana sjekirom i nožem povrijedio četiri osobe u vozu, policija ga ubila

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Tinejdžera iz Afganistana, za kojeg se vjeruje da je izbjeglica, koji je sinoć u vozu u Njemačkoj nožem i sjekirom povrijedio četiri osobe ubila je policija, prenosi BBC.

Među žrtvama su i tri osobe iz Hong Konga koje su teže povrijeđene, a kretale su se u grupi. Vjeruje se da je 14 osoba pretrpjelo ozbiljan šok. Ministar unutrašnjih poslova Njemačke Joachim Herrmann rekao je da je napadač ubijen dok je pokušavao pobjeći s mjesta nesreće.

Motiv napada još uvijek nije poznat. The South China Morning Post piše da su među povrijeđenima i 62-godišnji muškarac, njegova 58-godišnja supruga, njihova kći (27) i njen dečko (31). Sedamnaestogodišnji sin koji je putovao s njima nije povrijeđen, navodi se.

Kako je dodao ministar unutrašnjih poslova, za 17-godišnjeg Afganistanca se vjeruje da je živio u gradu Ochsenfurt. Javni emiter ARD dodao je da je tinejdžer putovao u Njemačku kao maloljetnik bez pratnje. Neki svjedoci su izjavili kako su čuli da je prije napada nekoliko puta uzviknuo "Allahu Ekber".

Incident se dogodio oko 21:15 sati u vozu koji prolazi između Treuchlingena i Wurzburga u Njemačkoj. Jedan čovjek koji je bio u vozu rekao je novinskoj agenciji DPA da je vagon u kojem se desio napad izgledao kao klaonica.

Iako još uvijek nije utvrđen motiv napada, lokalni zvaničnici su saopćili da je stanovništvo u Njemačkoj u strahu te da žive u bojazni od ekstremističkih napada. U maju je jedna osoba uzvikujući "Allahu Ekbar" ubila čovjeka i ranila još tri osobe u napadu nožem na željezničkoj stanici u blizini njemačkog grada Minhena. On je kasnije poslan u psihijatrijsku bolnicu, a vlasti su saopćile kako nije povezan s islamskim radikalizmom.