Zbog napada na Rafah
46

Šef Pentagona potvrdio američku pauzu u isporuci oružja Izraelu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je izvještaje da su Sjedinjene Američke Države zaustavile isporuku oružja Izraelu, prenosi Al Jazeera Balkans.

Svjedočeći pred Pododborom Američkog kongresa u srijedu, Austin je rekao da je Bidenova administracija pauzirala "jednu pošiljku municije velike nosivosti" zbog zabrinutosti o nastojanju izraelske vojske da napadne grad Rafah na jugu Gaze.

"Bili smo vrlo jasni od samog početka da Izrael ne bi trebao pokrenuti veliki napad na Rafah bez vođenja računa o zaštiti civila koji se nalaze na bojnom prostoru", rekao je Austin američkim zakonodavcima.

Još nije donesena konačna odluka o nastavku pošiljke oružja.

"Moj posljednji komentar je da smo apsolutno posvećeni nastavku podrške Izraelu u njegovom pravu da se brani", kazao je.

Predsjednik Biden je govorio o mogućnosti uskraćivanja oružja Izraelu u intervjuu koji je emitiran na CNN-u u srijedu, osuđujući mogućnost velike ofanzive u Rafahu.

Pojasnio je da se SAD neće "udaljiti od sigurnosti Izraela", već će se radije udaljiti od podrške "sposobnosti Izraela da vodi rat u tim područjima". Kao razlog za pauzu naveo je upotrebu američkog oružja protiv civila.

"Civili su ubijeni u Gazi kao posljedica tih bombi", rekao je Biden.

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan odgovorio je na pauzu isporuke, rekavši da je američka odluka "veoma razočaravajuća".

Novinarka Al Jazeere Kimberly Halkett, izvještavajući iz Bijele kuće, rekla je da je pošiljka uključivala 1.800 bombi, svaka teška oko 900 kg i još 1.700 bombi, svaka teška 226 kg.

"Postojala je značajna zabrinutost koja je dovela do ovog odgađanja, ne samo studentskih demonstranata širom SAD-a, već i unutar same predsjednikove stranke o tome kako se ovo oružje koristi", kazala je Halkett.