Čista petica
14

B&B nudi Up! GTI sa 145 konjskih snaga

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Njemačka tuning kompanija B&B vlasnicima najmanjeg VW-a koji na sebi nosi oznaku GTI za 1.498 eura nudi paket poboljšanja kojim litarski trocilindarski turbobenzinski motor razvija 145 konjskih snaga.

Najmanji GTI model iz ponude Volkswagena, kojim je volfsburški automobilski magnat na simpatičan način oživio duh prvog Golfa s oznakom GTI, nema potencijal kojim raspolažu veći GTI modeli Polo i Golf, ali se prvenstveno zbog male mase Up! GTI nametnuo kao veoma sposoban i upravljiv automobil(čić) A segmenta.

Onda je na scenu stiglo nekoliko tuning kompanija u kojima su se potrudili da VW-ov najmanji GTI učine još zabavnijim, a među najboljim alternativama je ponuda njemačke kompanije B&B Automobiltechnik u kojoj za Up! GTI nude dva nivoa povećanja snage TSI motora koji u tvorničkom pakovanju nudi 115 KS i 200 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,8 sekundi i 196 km/h.

Prvi nivo tuninga za koji je potrebno izdvojiti 998 eura uključuje za 0,2 bara veći pritisak turbopunjača, što je rezultiralo s dodatne 22 konjske snage, a s drugim nivoom (za 1.498 eura) uz veći pritisak turbopunjača optimizirana je usisna grana i rekalibrirana centralna upravljačka jedinica.

Rezultat: 145 konjskih snaga i 260 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da Up! GTI (čija masa iznosi samo 995 kilograma) od 0 do 100 km/h stiže za 7,9 sekundi i razvije 210 km/h. U B&B-u su cijelu priču zaokružili podesivim ovjesom kojim je podnica automobila bliža tlu za 30 milimetara.

Vezani članci