Posljedice rata
50

Strane kompanije izgubile čak 107 milijardi dolara zbog napuštanja Rusije

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Korporativni egzodus iz Rusije od njene invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane kompanije više od 107 milijardi dolara otpisa i izgubljenog prihoda, pokazala je Reutersova analiza prijava i izjava kompanija.

Obim gubitaka je porastao za jednu trećinu od posljednjeg broja u avgustu prošle godine, naglašavajući razmjere finansijskog udara za korporativni svijet od invazije Moskve, kao i naglašavajući iznenadni gubitak zapadne ekspertize iz ruske ekonomije.

"Kako se ruska invazija nastavlja usred nestalne zapadne vojne pomoći, a granularnost zapadnih režima sankcija se povećava, kompanije koje još uvijek namjeravaju da napuste Rusiju vjerovatno će se suočiti s dodatnim poteškoćama i morati prihvatiti veće otpise i gubitke", rekao je Ian Massey, šef korporativne obavještajne službe, EMEA, konsultant za globalni rizik S-RM.

Predsjednik Vladimir Putin, tek što je osigurao ponovni izbor u ubjedljivoj pobjedi koju Zapad naširoko osuđuje kao nepravednu i nedemokratsku, sada ima obnovljeni mandat za daljnju izolaciju od Zapada, uključujući dodatnu zapljenu imovine i politički pritisak, dodao je Massey.

Moskva traži popuste od najmanje 50 posto na prodaju stranih sredstava i stalno pooštrava zahtjeve za izlaskom, često prihvatajući nominalne naknade od samo jedne rublje.

Do sada ove godine, prodaja imovine u vlasništvu Shell-a, HSBC ,Polymetal International, Yandex NV, najavljeno je , u ukupnom iznosu od skoro 10 milijardi dolara i uz popuste do čak 90 posto. Prošle sedmice, Danone (DANO.PA), rekao je da je dobio regulatorna odobrenja za otuđenje ruske imovine, uz ukupan gubitak od 1,3 milijarde dolara.

Oko 1.000 kompanija napustilo je, iako stotine kompanija, uključujući francuske maloprodajne kompanije Auchan i Benetton, i dalje posluju ili su zaustavile poslovanje tamo, prema analizi Yale School of Management.