Do daljnjeg bez proba
118

Nizozemac pod istragom EBU-a, navodno udario člana izraelske delegacije na Eurosongu

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nizozemski predstavnik Joost Klein pod istragom je Evropske radiodifuzne unije (EBU) zbog neobjašnjivog "incidenta" - i neće ponoviti probu do "daljnjeg obavještenja".
Nizozemski pjevač nije se pojavio na pretposljednjoj generalnoj probi takmičenja u Malmeu, gdje je trebao izvesti svoju pjesmu "Europapa". EBU je u saopćenju naveo: "Trenutno istražujemo incident koji nam je prijavljen u koji je umiješan nizozemski umjetnik. On neće vježbati do daljnjeg".

"U ovom trenutku nemamo više komentara i ažurirat ćemo ih u dogledno vrijeme", objavili su.

Navodno je Nizozemac udario člana delegacije Izraela nakon što je ismijavao smrt njegovih roditelja. Klein je prisustvovao početku probe te je prošetao binom u punom kostimu, ali se nije pojavio kad je bio njegov red za nastup.

[TWITTER]1788941384239514065[/TWITTER]

Pored toga ponašanje nizozemskog pjevača na press konferenciji nakon sinoćnjeg polufinala je privuklo pažnju. Naime, Joost je nizozemskom zastavom prekrio stranu lica okrenutu prema izraelskoj predstavnici Eden Golan, a u trenutku kada je ona pričala s novinarima, u potpunosti je prekrio glavu.

Eden je jedan novinar postavio pitanje da li smatra da je sa sobom donijela rizik i opasnost za druge takmičare. Voditelj joj je poručio da ne mora odgovoriti na pitanje, na što je Joost glasno rekao: "Zašto ne?".

Podsjetimo, mnogi su izrazili snažno protivljenje tome da se Izraelu dozvoli učešće na takmičenju u svjetlu sukoba u Gazi. Publici je zabranjeno isticanje bilo kakvih propalestinskih simbola, ali su takmičari poput Kleina našli način da iskažu svoje mišljenje o tome.

Irska predstavnica je imala "primirje" ispisano na licu, a predstavnica grčke se pravila da spava i zijeva dok je Golan govorila na konferenciji.