Uz sporne penale
85

Zrinjski pobjedom u hercegovačkom derbiju prebacio pritisak na vodeći Borac

D. P.
Foto: HŠK Zrinjski
Foto: HŠK Zrinjski
Nogometaši Zrinjskog savladali su Široki Brijeg rezultatom 3:0 i tako pokazali da još uvijek nisu odustali od borbe za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Zrinjski je imao priliku pobjedom stići na samo minus dva boda u odnosu na banjalučki Borac, koji je lider na tabeli, ali ima i utakmicu manje odigranu u odnosu na Mostarce.

To se na kraju i dogodilo nakon što je Zrinjski u prvom poluvremenu već riješio sva pitanja oko pobjednika današnje utakmice.

Mostarci su znatno bolje ušli u meč i stvorili nekoliko prilika, a izdvajaju se dva pokušaja Nemanje Bilbije. No, najbolji strijelac u historiji elitnog ranga takmičenja u BiH nije bio precizan, ali zato jeste s bijele tačke nešto kasnije.

U 20. minuti Mario Ćuže se uhvatio za lice nakon blagog kontakta u protivničkom kaznenom prostoru, a sudija Antoni Bandić pokazuje na bijelu tačku. Siguran realizator ovog spornog penala bio je Bilbija za vodstvo Zrinjskog.

Samo tri minute kasnije Marin Magdić postiže gol nakon gužve u kaznenom prostoru Širokog Brijega i to je već bilo sigurno vodstvo za Zrinjski. Rezultatom 2:0 otišlo se na odmor.

Nastavak donosi znatno bolju igru Širokog Brijega, koji nije imao šta da izgubi i čeka, već je krenuo naprijed. No, uprkos nekoliko dobrih prilika, rezultat se nije mijenjao do same završnice.

Još jedan sporan penal dosuđen je dvije minute do kraja, a kada se sudija Antoni Bandić oglasio, svi igrači su mu pritrčali kako bi žestoko protestovali. Ipak, sudija iz Gruda je ostao pri svom stavu.

Igrači Zrinjskog su pružili priliku da mladi Marko Kozina (18) u svom debiju postigne gol i on je to učinio te tako postigao prvijenac u seniorskom nogometu.

Tako je Zrinjski stigao na samo minus dva u odnosu na Borac. Ipak, Banjalučani svoj duel 30. kola igraju sutra protiv GOŠK-a na domaćem terenu i ukoliko ostvare očekivanu pobjedu, vratit će plus od pet bodova na samo tri kola prije kraja u borbi za titulu.

Zrinjski u narednom kolu gostuje upravo GOŠK-u u Gabeli, dok će Široki Brijeg na svom terenu dočekati Velež u još jednom derbiju.

Rezultat i strijelci:

Zrinjski - Široki Brijeg 3:0 (Bilbija 20', Magdić 23', Kozina 89')

Tabela: