Lokalni izbori
61

NES odustaje od razgovora sa strankama SDA, DF i SBiH, samostalno će nastupiti na izborima u Sarajevu

A. Ku.
Foto: NES BiH
Foto: NES BiH
Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) samostalno će nastupiti na lokalnim izborima 2024. godine u Kantonu Sarajevo.
Delegacija NES-a učestvovala je na dva sastanka sa Strankom demokratske akcije (SDA), Demokratskom frontom (DF) i Strankom za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) na kojima nije postignut dogovor o zajedničkim kandidatima za načelnike.

"NES BiH će samostalno nastupiti i kada su u pitanju kandidatske liste za općinska vijeća i kada su u pitanju kandidati za načelnike općina u Kantonu Sarajevo", navode iz ove stranke.

Ističu da će u općinama u kojima NES ne bude imao kandidata za načelnika, samostalno odlučiti kojem će kandidatu pružiti podršku.

"I to isključivo na osnovu kompetencija i sposobnosti da taj kandidat doprinese boljem životu građana i razvoju lokalne zajednice, a ne političke pripadnosti", zaključuju.

SDA, DF i SBiH su na neki način najavile da će napraviti koaliciju pred lokalne izbore, ali o tome još uvijek razgovaraju, odnosno dogovaraju se o potencijalnim kandidatima za načelnike.