Kantonalni sud u Sarajevu
183

Pomagači ubice Farisa Pendeka pušteni na slobodu

A. L.
Elmedin Gradišić i Meris Saljević, pomagači Adema Šumana koji je u januaru ubio tinejdžera Farisa Pendeka na Otoci u Sarajevu, pušteni su na slobodu.
Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je pritvor Gradišiću i Saljeviću nakon prijedloga odbrane.

Oni su, kao i Šuman, bili u pritvoru od 1. februara ove godine. Kako je tada saopćeno, pomagačima je pritvor određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikriti dokaze.

Podsjetimo, prema navodima Tužilaštva, Šuman je kobne noći provocirao Pendeka i njegove drugare koji su bili u suprotnom automobilu nakon čega su oni otvorili prozor i pitali u čemu je problem. Šuman je, potom, udario jednog od Pendekovih drugara, vratio se u automobil po pištolj u namjeri da ga liši života, ali pogodio je Pendeka koji je sjedio pored njega.

Zatim je Šuman pozvao pomagače koji su mu pomogli da sakrije auto i bude prevezen do Zenice. Gradišić je kao prvi komšija bio svjedok prilikom pretresa i imao je priliku da kaže šta se desilo i to nije učinio.

Također, naglašeno je kako je Šuman konzument narkotika te da je ranije osuđivan. Konzument narkotika je i drugoosumnjičeni, a trećeosumnjičeni je bio pod dejstvom amfetamina kada je priveden, konstatovalo je tada Tužilaštvo.