Traži se ostavka
19

Armenci bijesni zbog Pašinjanovih ustupaka Azerbejdžanu, masovni protesti organizovani u Jerevanu

V. K.
Nakon što je premijer Armenije Nikol Pašinjan saopćio kako će se ruski vojnici povući sa granice ove zemlje i Azerbejdžana u okviru procesa razgraničenja, u glavnom gradu Jerevanu uslijedili su masovni protesti.
Brojni građani okupili su se na glavnom trgu u Jerevanu, a predvodio ih je nadbiskup Armenske apostolske crkve Bahrat Galstanyan koji je zatražio od premijera Pašinjana da podnese ostavku.

"Spreman sam da se sastanem s vama u roku od jednog sata te da razgovaramo o uslovima da napustite premijerovo mjesto. Vi više nemate nikakav oblik moći u Republici Armeniji", rekao je nadbiskup.

Poručio je kako niti jedan građanin Armenije ne smije biti zadovoljan uslovima koje je Pašinjan ponudio Azerbejdžanu u zamjenu za mir.

"Ako vam je stalo do domovine, državnosti, krvi i života naše poginule djece, koliko god bili teški ovi dani, mi ćemo morati proći kroz te patnje da bismo kroz njih izvojevali pobjedu. Bit će tako ili nikako drukčije", naveo je.

Podsjetimo, ruski vojnici započeli su povlačenje sa granice Armenije i Azerbejdžana, a sve u sklopu dogovora Bakua i Jerevana koji bi trebao rezultirati mirovnim sporazumom.

U sklopu toga, Armenija i Azerbejdžan su razmijenili i određene teritorije te su tako četiri sela u blizini granice pripala Azerbejdžanu što je potez koji je također izazvao razočarenje Pašinjanovih protivnika.