Na velikom imanju
43

Berlin poklanja bivšu vilu nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa

B. R.
Bivša vila nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa (Screenshot: Landmarkscout)
Bivša vila nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa (Screenshot: Landmarkscout)
Berlin je spreman pokloniti bivšu vilu nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa jer je skupa za održavati, teško ju je srušiti i teško ju je prodati.

Naime, gradske vlasti se godinama bore da ponovo ožive nekada luksuzno zdanje koje je izgrađeno u blizini jezera. Vila je na zemljištu veličine 17 hektara, koje se nalazi 40 kilometara od urbanog područja njemačkog glavnog grada.

Finansiran novcem za filmsku produkciju

Berlinski zvaničnik Stefan Evers je ukazao da savezna pokrajina Brandeburg, kao ni savezna vlada nisu zainteresovane za ovu vilu. Goebbelsu je ovo imanje dato 1936., a sama građevina je izgrađena novcem UFA-e, tada moćne filmske produkcijske kompanije kojom je upravljao.

U vili, koja je u obliku slova U, bili su privatno kino te prostrane dnevne sobe s pogledom na jezero Bogensee, gdje je Goebbels ugošćavao različite osobe, među kojima su ljubavnice. Problem s Goebbelsovom vilom je utoliko veći zbog toga što joj je teško pronaći novu svrhu s obzirom na burnu prošlost Njemačke.

Vlasti Istočne Njemačke (DDR) su poslije Drugog svjetskog rata na području gdje se nalazi vila napravile ogroman kompleks.

Uklanjanje statusa historijskog spomenika?

Riječ je o grupi zgrada napravljenih 1950-ih godina u staljinističkom stilu. Između ostalog, tu je bio centar za političku edukaciju mladih. U tom periodu je "Goebbelsova" vila korištena kao supermarket i vrtić. Ako bi se berlinske vlasti ipak odlučile za rušenje vile, to bi zahtijevalo ukidanje statusa historijskog spomenika koji vila ima, piše francuski list Le Parisien.