Pitanje kritike Izraela
47

Blizu 700 jevrejskih profesora traži od Bidena da ne potpiše novi zakon o antisemitizmu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Skupina od gotovo 700 jevrejskih profesora potpisala je u srijedu pismo predsjedniku Bidenu ohrabrujući ga da ne podrži kontroverzni Zakon o podizanju svijesti o antisemitizmu.

Akademici su se osvrnuli na korištenje definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za podizanje svijesti o holokaustu (IHRA) u zakonu, što je izazvalo zabrinutost da bi se legitimne kritike države Izrael mogle smatrati antisemitskim prema prijedlogu zakona.

Zakon je prošle sedmice lako prošao u Predstavničkom domu, iako je 21 republikanac i 70 demokrata glasao protiv, a mnogi su izrazili istu zabrinutost kao i nastavno osoblje.

"Kritika države Izrael, izraelske vlade, politike izraelske vlade ili cionističke ideologije nije, sama po sebi, antisemitska", stoji u pismu Bidenu i čelnicima Senata.

"U skladu s tim potičemo naše političke vođe da odbace bilo kakav pokušaj da se u savezni zakon kodificira definicija antisemitizma koja povezuje antisemitizam s kritikom države Izrael", nastavlja se.

Korištenjem definicije IHRA-e u saveznom zakonu, navodi se u pismu, zakon bi mogao "delegitimizirati i ušutkati Amerikance Jevreje - među ostalima - koji se zalažu za palestinska ljudska prava ili na neki drugi način kritiziraju izraelsku politiku."

"Gušeći kritiku Izraela, definicija IHRA-e učvršćuje opasnu ideju da je jevrejski identitet neraskidivo povezan sa svakom odlukom izraelske vlade. Daleko od borbe protiv antisemitizma, ova dinamika obećava pojačanje stvarnih prijetnji s kojima se Amerikanci Jevreji već suočavaju", piše u pismu.

IHRA definira antisemitizam kao "određenu percepciju Jevreja, koja se može izraziti kao mržnja prema Jevrejima" i kaže da su "retoričke i fizičke manifestacije antisemitizma usmjerene prema jevrejskim ili nejevrejskim pojedincima i/ili njihovoj imovini, prema institucijama jevrejske zajednice i vjerski objekti.”

Organizacija daje brojne primjere za ono što se kvalificira kao antisemitizam, uključujući pozivanje na nanošenje štete Jevrejima u ime radikalne ideologije ili ekstremističkog pogleda na religiju, te optuživanje židovskih pojedinaca da su izmislili ili preuveličali holokaust.

U pismu se zakonodavci pozivaju da umjesto toga izglasaju zakon koristeći drugačiju definiciju antisemitizma, "bez potkopavanja sigurnosti Jevreja i građanskih prava izolacijom Izraela od legitimne kritike".

Ukupno 694 jevrejska profesora s koledža i univerziteta diljem zemlje, a neki i diljem svijeta, potpisali su dokument do srijede poslijepodne.

Odbijanje zakona u Kongresu ujedinilo je krajnje lijevo i desno krilo Zastupničkog doma prošle sedmice a kritičari su upozoravali da bi zakon mogao ohladiti slobodu govora.

"Antisemitizam je pogrešan, ali ovaj je zakon napisan bez obzira na Ustav, zdrav razum, pa čak ni uobičajeno razumijevanje značenja riječi", napisao je zastupnik Matt Gaetz (R-Fla.) na društvenoj platformi X.

Zastupnik Jerrold Nadler (D-N.Y.), i sam Jevrej, rekao je da je, unatoč tome što je "veliki dio svog života posvetio borbi protiv antisemitizma", protiv "pogrešnog prijedloga zakona" koji "prijeti zamrzavanjem govora zaštićenog ustavom".