Ogorčeni u Tel Avivu
50

Izraelski zvaničnici se žestoko obrušili na Bidena: Ministar ga optužio da "voli" Hamas

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski dužnosnici žestoko su se obrušili američkog predsjednika Joea Bidena u četvrtak nakon što je odlučio odgoditi isporuku oružja Izraelu zbog ofanzive na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze.

"Izrael će se nastaviti boriti protiv Hamasa do njegovog uništenja", napisao je ministar vanjskih poslova Israel Katz na X, u očitoj reakciji na Bidenovu odluku.

Dodao je kako "nema pravednijeg rata od ovoga" opisujući smrtonosnu izraelski ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno više od 34.900 ljudi.

Krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir napisao je sarkastičan komentar o Bidenovoj odluci.

"Hamas (voli) Bidena", napisao je na svom X računu.

Ekstremistički ministar finansija Bezalel Smotrich pozvao je na nastavak izraelskog rata u Pojasu Gaze.

"Moramo nastaviti ovaj rat do pobjede, uprkos protivljenju Bidenove administracije i zaustavljanju isporuka oružja", rekao je Smotrič.

Smotrič je ustvrdio da Izrael nema drugog izbora.

Biden je u intervjuu za CNN u srijedu rekao da je pauzirao isporuke oružja Izraelu zbog njegove ofanzive na Rafah, gdje se oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca sklonilo od izraelskog rata u Pojasu Gaze.

"Jasno sam dao do znanja da ako odu u Rafah, oni još nisu otišli u Rafah, ako odu u Rafah, neću isporučivati ​​oružje koje se historijski koristilo za obračun s Rafahom, za obračun s gradovima - koji se bave tim problemom", rekao je Biden.

Biden je priznao da je američko oružje korišteno za ubijanje civila u Gazi.

Američki predsjednik dodao je da dosadašnje akcije Izraela u Rafahu još nisu prešle nikakve "crvene linije" koje bi ga navele da preispita svoju politiku prema Gazi.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremena presuda u januaru rekla je da je "vjerojatno" da Izrael čini genocid u Gazi i naredila je Tel Avivu da zaustavi takva djela i poduzme mjere kako bi zagarantovala pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.